Varför Kallbada?

Det är lördag förmiddag i Långviken i Kalmar. Nere vid en av bryggorna gör sig Ann-Charlotte Carlsson redo för att ta dagens dopp i det drygt 7 gradiga vattnet.

Det är en solig och varm förmiddag i Maj. Jag har begett mig till Långviken i Kalmar för att möta upp en kallbadare. På väg ner till stranden går jag förbi basket- och volleyboll planerna som trots att klockan bara är 10 redan är befolkade. Väl nere vid stranden får jag ett sms av Ann-Charlotte Carlsson som jag ska träffa att hon blir lite sen.

Efter en kvart kommer hon cyklades. Jag frågar om hon vill bada först eller ha intervjun. Hon säger att hon helst vill bada först då det är bra att vara lite uppvärmd när man ska bada.  Efter Ann-Charlotte badat är det dags för intervjun. 

Hur kommer det sig att du började kallbada?

Det var en idé jag hade om att exploaterade mig för något jag tycker är obehagligt. Jag har haft en smärtproblematik i många år och jag upptäckte att jag blev rädd för att få smärtattacker. Att kallbada är lite som att utsätta sig för smärta, alla vet ju att om man är ute för länge på vintern får man ju ont i fingrarna och tårna när de blir genomfrusna. Så jag bada första gången en solig novemberdag och jag tyckte det var en häftig upplevelse. Visst gjorde det ont i kroppen men, framförallt var det en härlig upplevelse sen efteråt hur avslappnade jag blev i kroppen. Så jag fortsatte och några veckor senare tog jag andra badet och sedan blev det tätare och tätare. Så jag har i stort sett bada igenom vintern.

Hur upplever du kylan?

Den upplever jag både som stickande, brännande och smärtsam när jag är i vattnet. Sen är de fascinerande för självklart är det ju väldigt kallt när man klär av sig och ska gå ner i vattnet men, när man varit i vattnet och sen ska gå upp igen känns ändå mycket varmare på land trots att det är minusgrader i luften. Så att det är också fascinerande att känna hur allting är relativt.

Hur förbereder du dig inför ett bad?

Jag tar gärna en promenad så att jag får upp värmen lite och sen brukar jag när jag kommer fram till stegen framförallt så brukar jag stanna till ett par gånger och verkligen fokusera inåt. Jag tar några rejält djupa andetag känner att jag har kontakt med mina fötter att jag är närvarande i kroppen. Sen så gäller det på något sätt att när man börjat gå ner går det inte att stanna när man kommit ner till anklarna och säga att det var kallt. Utan när man har börjat att gå ner i vattnet så gäller det att man fullföljer hela vägen ner och sen stann. Det är nog mycket de här att jag tar paus från allt annat och fokuserar på andningen. 

Om man vill börja med kallbad hur gör man då? Behöver man någon särskild utrustning?

Nej egentligen inte, men jag skulle säga att man behöver sunt förnuft. Man rekommenderar ju till exempel att man inte ska bada ensam och framförallt om man är nybörjare. Man ska komma ihåg att man inte ska doppa huvudet, utan istället ha något varmt på huvudet eftersom mycket värme försvinner ut genom huvudet. Är du inte riktigt van ska du inte doppa huvudet utan nöja dig med kroppen. Sen är det viktigt att man klär sig varmt och lär dig lyssna på dina gränser och jämför dig inte med någon annan. Det finns olika hälsotillstånd där det kanske inte är är så hälsosamt att bad kallbad även att det finns många hälsovinster med det och därför är det väldigt individuellt. Det som är bra för den ena är kanske inte bra för den andra, men använd sunt förnuft.