Nybro Ridklubb

Hur ser livet på Nybro Ridklubb ut? Vad finns det för rutiner på ridskolan och vilka jobbar där? Följ med på en dag i stallet där ridskolechefen Ingrid Erikson berättar allt om dagarna i stallet.

När jag kliver ur bilen på måndagseftermiddagen skiner solen. Jag hör fåglarna kvittra och en varm vind sveper över min kind när jag kollar ut över Nybro Ridklubbs stallplan. Än så länge är det tomt på gården. Ridskolans elever kommer inte förrän senare och hästarna står fortfarande ute i hagen och betar på det gröna gräset.

Ingrid Erikson, ridskolechef

Gruset krasar under mina skor när jag går för att möta upp Ingrid Erikson. Hon är ridskolechefen på Nybro Ridklubb och hon började arbeta i stall redan i åttonde klass. Den 3.e januari började Ingrid arbeta på Nybro Ridklubb.

“Det finns ingenting som är så terapeutiskt som att vara tillsammans med en häst.” berättar Ingrid och ler.

Ingrid berättar att de har 45 hästar på ridskolan. 26 av dessa används som ridskolehästar och resten är privatägda. Ridskolehästarna rids varje vecka av de 270 ridskoleeleverna. Utöver dessa kommer även personer med sina egna hästar och lånar ridklubbens ridhus och under vissa dagar används hästarna för ridterapi för personer med funktionsvarianter.

Nybro Ridklubb har funnits i 63 år. Klubben startades av en bonde i Persmåla i Nybro kommun. 1974 startades ridskoleverksamheten på Rismåla gård, där ridklubben ligger idag.

– Vi är 4 stycken som är anställda av föreningen att driva ridskolan. fortsätter Ingrid att berätta.

Utöver Ingrid själv jobbar även Pia Skanhed, Erika Nilsson och Ulrika Öberg. Lantlig omsorg, som är en kommunal dagligverksamhet, hjälper också till på ridskolan. De är ungefär fyra-fem stycken som hjälper till att bland annat måla, kratta, klippa gräset eller skotta snö.

Dagarna i stallet är lugna och sköna. Mellan klockan halv sju och sju vaknar allt till liv. Hästarna får mat bestående av hö och kraftfoder och så fort de ätit upp släpps de ut i hagen. Under tiden som hästarna är ute görs det fint i stallet. Stallgången sopas och i hästarnas boxar fylls det på med lunchmat. Vissa dagar ska till exempel ridbanorna vattnas eller någon av hagarna rensas. Ibland blir några av hästarna ridna av Ingrid, ifall de behöver utbildas.

Vid två tiden sätts en lina upp mellan hästarnas hage och stallet. Detta för att hästarna inte ska rusa ut på stallplanen när grinden till hagen öppnas och hästarna själva får springa in i stallet. När hästarna har ätit upp sin mat är det dags för ridlektioner innan dagen tar slut och hästar och personal får vila.

About the Author

emiliasod
Tjej på 18 år som älskar att skriva över allt annat.