Är trender värda att följa?

Jag har aldrig varit överdrivet intresserad av mode, men precis som de flesta andra blir jag lite nyfiken av de trender som kommer och går. Det kanske inte är så underligt varför mamma grimaserar åt återkommande trender från när hon var ung, hon lämnade ju den tiden bakom sig efter att glatt ha studsat runt i den tidens trender. Tro det eller ej, vi kommer till slut bli tvungna att se alla återkommande påhitt efter en tids lugn och ro, däremot blir det vad man gör det till, så är trender värda att följa?

För att tala om jeans var det från början ett par arbetsbyxor i USA som bland annat gruvarbetare, sjömän och cowboyer använde. Det var inte förrän efter andra världskriget som jeansen började få sin plats i svenskarnas garderober, sedan dess har de varit superpopulära och dessutom kommit in i finare miljöer trots att det nu ska vara både håligt och trasigt, vilket pensionärer dock är kritiska till. 70-talets utsvängda byxor som blev populära även på 2000-talet har åter kommit som en storm, det kan kännas som att de aldrig kommer försvinna ur din syn, men en dag faller antagligen byxan pladask till bottenplan igen efter att ha lämnat avskyvärda grimaser på folket. Jag är säker på att byxan har skapat ett par glada miner också, därmed gör det nog ingen skada att prova nya trender om det kan ge en gnutta glädje.

Tänk om peruker som på 1600- och 1700-talet blir trendigt att använda igen med tanke på att de flesta modetrender går i cykler? En sak är säker, om de blir fallet så kommer jag med säkerhet inte att hoppa på trenden frivilligt. Brittiska domstolar har hållit fast vid det gamla perukmodet långt in i modern tid, enligt mig ser det dock ut som att de ska gå på maskerad, vilket i sig gör att domarna ser mer komiska än seriösa ut om du frågar mig. Därmed kan jag tycka att det är dags att de släpper taget om de gamla perukerna, för vi lever inte längre kvar på 1700-talet med en uråldrig samhällssyn, samt finns det någon som vill se äldre ut än man egentligen gör?

Till er som kan känna att ni är födda i fel tid gällande mode… lugn för ert mode kommer säkert tillbaka någon gång i framtiden! Om inte, börja klä er som ni vill så kanske fler hakar på och då är ju en ny modetrend född. Men oj vad roligt det hade varit att få se min gamla mormor i trasiga håliga jeans, men det lär jag nog endast få se i mina drömmar! 

Många gånger har tidernas trender överlag varit väldigt opraktiska och obekväma, såsom spetsiga stövlar samt tighta jeans så att man knappt kan sitta eller gå. Var skaparnas tankar att man en gång skulle få på sig plaggen men aldrig mer få av dem undrar jag då?

Jag tror de flesta kan nicka och hålla med om att vi är väldigt lättpåverkade när det kommer till mode, framförallt genom all reklam, allt för att vi ska köpa och hänga med på de ständigt nya trenderna som förändras, likt trädens gröna blad blir bruna. Det kan i längden bli ganska dyrt, så för att gynna både sin plånbok och miljön skulle det väll inte sitta fel att istället klä sig i nyckelplagg som kompletterar en bra investerad basgarderob? För den som vill hänga med på trenderna räcker det därför långt med att bara investera i några nya nyckelplagg!

Med det sagt, trenderna kommer, trenderna går men nyfikenheten består – vad ska jag ha på mig nästa år?

Referenser

https://popularhistoria.se/kultur/mode/en-bralla-for-alla
https://www.damernasvarld.se/mode/24-jeansmodeller-vi-aldrig-kommer-att-glomma/
https://www.advokaten.se/Tidningsnummer/2007/Nr-2-2007-Argang-73/Perukerna-avskaffas-i-engelska-civilrattsmal/