Spanjoren Caspian hittade ett hem i Kalmar

I Sverige är andelen gatuhundar nästan icke existerande men i Spanien är det inte riktigt så. Hunden Caspian föddes och bodde de första åren av sitt liv på Spaniens gator, jag har pratat med hans nya familj här hemma i Kalmar.

– Hundar är levande varelser med otroligt mycket känslor. Dessutom finns det så många hundar som behöver ett tryggt och kärleksfullt hem, inte minst gatuhundar. Etiskt sett så tycker jag att det är bättre att adoptera, säger en av ägarna, Saga Nylander, när jag frågar om varför dom valde att adoptera en hund istället för att köpa en hos en uppfödare.

Caspian kom till Sverige genom en organisation som heter Millennia Animal Project. Organisationen fokuserar på att rädda hundar från olika hundhem, främst i Spanien och Italien, där de annars skulle blivit avlivade. Millennia Animal Project tar hem hundar till Sverige som får bo i så kallade jourhem tills de bli adopterade och det var nu Sagas mamma och syster hittade en annons om Caspian. “De blev helt kära på direkten”, säger Saga som först senare fick träffa Caspian som en överraskning i Västervik där han bodde då. 

Många tror att före detta herrelösa hundar kan vara farliga/aggressiva, hur tänker du kring det?

– Absolut är det många gatuhundar som är aggressiva. Detta kan bero på att de har blivit illa behandlade av människor, vilket leder till att deras tillit gentemot människor minskar. På gatan så måste hundarna lära sig leva det tuffa livet, där det ständigt är en kamp om föda och makt. Det ligger i deras natur, berättar Saga. Men hon nämner även att det såklart finns två sidor av myntet. Självklart finns det jättesnälla hundar där ute som bara vill ha ett kärleksfullt hem, så som Caspian till slut fick.

Kan du rekommendera folk att köpa en hund från “gatan”?

-Absolut! Jag vill helst inte stötta avelsindustrin eftersom den är fruktansvärd i sig. Jag tycker att det är hemskt att vi människor tar oss friheten att modifiera ett djur så pass att det lider och lever kortare, säger Saga ledsamt. Det finns så många hundar runt om i världens som bara längtar efter ett tryggt hem. Det förtjänar alla hundar, vare sig dem kommer från en avelskennel i Östersund eller en smutsig gata i Barcelona!

About the Author

Nova Brideau
Jag är en glad och driven tjej som nyss fyllt 18. Jag går andra året på medieprogrammet på Fria läroverken i Kalmar. På fritiden kastar jag diskus och spelar fiol.