Utbildade asylsökande har svårt att hitta jobb!

Mona Tuqan, sökande på jobb online.

2012 anlände asylsökande Mona Tuqan (44) till Sverige. Hon var utbildad  inredningsarkitekt på ett universitet i Jordanien men måste återutbilda sig för att kunna jobba med det i detta landet. Hon har sedan dess försökt att bli anställd men arbetsmarknaden verkar inte besvara hennes ansträngningar. Mona är bara en av de flera hundratusen utlänningar som söker ett bra jobb och hon är en av hundratusentals utlänningar som inte kan hitta det. 

Mona är inte typen som ger upp.  Hon fortsatte sina ansträngningar till att hitta ett jobb som hon kan prestera i. Med sin kreativa själ och sina skickliga händer har  hon bl.a.  sökt till att bli en bildlärare eller deras assistent. På senaste tiden har hon blivit så rastlös att hon gjort en praktikperiod på ett konditori i Blomstermåla med hopp om att få ett nystartsjobb. Dock har konditoriet inte kontaktat henne och Mona är tillbaka på nätet som sökande till ett jobb.

Enligt SCB:s integrationsdatabas har endast ca 4 500 asylsökande hittat jobb bland  40 000 år 2017. Man kan fundera över varför 1 av 10 asylsökande verkar misslyckas på arbetsmarknaden och man kan få flera svar. 

Vissa tycker kanske att nyanlända upplever att det är lättare att leva på välfärd, då deras levnadsstandard har höjts rejält sedan de kom. Men andra kanske tycker att det är lite kusligt att välutbildade flyktingar, som Mona, inte kan hitta jobb utanför äldreomsorg och lokalvård. Tuqan själv upplever att arbetsmarknaden riktar jobben med högre lön mot svenskar med liknande utbildningsnivåer. Hon menar att de mindre uppskattade jobben blir slängda på ”de desperata” i landet för att rasism vid  anställning är en verklig sak som sker. Många av Monas bekanta med namn som t ex Mohammed och som bär slöja har såsom hon skickat hundratals CV:n med bild och inte fått något svar tillbaka.

Jakten på arbete har varit så pass fruktlöst att Mona har blivit arg och frustrerad. Hon känner sig o

välkommen i landet, förnedrad och inte uppskattad. Det är därför hon har vänt sig till sin livslånga passion, konst. Mona uttrycker sina känslor av frustration och värdelöshet genom att måla landskap som vattenfall,  hav samt djur. Hästen är hennes favorit! 

Monas senaste målning!

Tuqan kände att hon var i  ett främmande land utan släkt. Men nu har hon hittat en bekant, sin kärlek till konst och målning. Det gör dagarna lättare och uthärdliga för henne. Det tvingar bort tankarna på arbete och hur hon inte verkar  kunna skaffa det.

Trots den bekymrande situationen gällande anställningsrasism och ensamhet, har Mona aldrig gett upp och kommer aldrig ge upp sin kamp att bli erkänd av den svenska arbetsmarknaden.

 

About the Author

Leemar
Jag är en tvåa i Samhälle media programmet som längtar efter sommarn.