Project Zomboid: Ett unikt och uppfriskande zombiespel

Jag har valt att recensera ett speciellt spel, detta är ett zombiespel vid namn Project Zomboid och det är unikt på många olika sätt. Det är ett väldigt detaljerat och realistiskt spel som försöker simulera hur det egentligen hade varit i en zombieapokalyps. Du måste hela tiden hålla koll på att du får tillräckligt med mat, vatten och att du har någon säker plats att sova på. Målet är att överleva så länge som möjligt. Det finns inga nivåer och det finns ingen direkt story, det enda som driver spelet framåt är överlevnad.

“These are the end-times, there was no hope of survival, this is how you died.” Detta är det första man får se när man skapar en ny karaktär i Project Zomboid och de ljuger inte, du kommer med all förmodan att dö inom några timmar den första gången du spelar. Jag själv dog flera gånger innan jag ens lyckades överleva i 2 dagar, Project Zomboid är inte ett lätt spel, inte till en början i alla fall, men man lär sig mer och mer för varje gång man dör. Det finns många sätt att dö i Project Zomboid; man kan bli biten av en zombie och sedan dö av viruset, man kan få motorstopp i mitten av en hord av zombies och bli äten levande eller så dör du för att du glömde stänga fönstret innan du gick och la dig.

När man skapar en ny karaktär får man välja mellan en rad olika karaktärsdrag och egenskaper, både positiva och negativa. Varje karaktärsdrag ger antingen minuspoäng eller pluspoäng, helt enkelt för att kunna vara stark eller atletisk måste man välja en negativ egenskap för att jämna ut poängen. Exempel på negativa egenskaper är: dålig hörsel och syn, astmatisk, eller överviktig. När man skapar sin karaktär får man även välja den sysselsättningen man hade innan apokalypsen bröt ut, man kan till exempel vara polis, brandman, snickare eller mekaniker. Allt detta påverkar spelets gång och det ger spelet en unik upplevelse för varje gång man spelar.

Men vad händer när man överlever längre än en vecka? Jo, då finns risken att elektriciteten eller vattentillförseln försvinner vilket kan göra det svårare att överleva. För att överkomma detta måste man hitta generatorer och bensin för att få tillbaka el, man kan till och med bygga regnsamlare för att få vatten. Men vad händer när man har överlevt i flera månader? Efter ett tag, när kylskåpen slutar fungera och den färska födan ruttnar måste man överleva på konserverad mat på burk, och när den är slut finns det många olika sätt att få mat. Man kan bli en bonde och odla potatis för att få mat, man kan även fiska, sätta upp fällor eller leta bär i skogen. Lika många sätt som man kan dö på, finns det att överleva, och det blir allt mer komplicerat desto längre tiden går.

Detta är varför jag tycker att Project Zomboid är en av de bästa zombiespelen som finns, det är ett av de mer sofistikerade spelen i genren, ett spel där målet inte bara är att tanklöst springa runt och spränga bort huvuden av före detta människor, där planering och strategi spelar stor roll. Sedan jag började spela Project Zomboid har jag spelat i 125 timmar och jag är fortfarande inte särskilt bra på det, på grund av spelets komplexitet tar det som sagt lång tid att bemästra, detta är något jag verkligen uppskattar, det är en helt ny utmaning helt enkelt.