“Nu taggar jag till inför andra åket”

Den 23 Januari 2022 anordnar Nybro Slalomklubb en slalomtävling i Svartbäcksmåla, det är en deltävling i Lilla Världscupen. Skoltidningen Yada Yada tog tillfället i akt och åkte ner till backen i Nybro utanför Kalmar. Där träffade vi en av de tävlande, Alma Johansson.

Solen strålar över backen medan medlemmarna i Nybro SLK håller på att förbereda sig inför tävlingen. Nummervästar delas ut av funktionärerna och deltagarna tar några uppvärmningsåk i den nypistade backen till peppande musik från högtalarna. Klockan slår nio och alla tävlande börjar besikta slalombanan. Efter besiktningen börjar nervösa deltagare som ska åka kortkäpp ställa sig på led till startrampen högst upp på toppen. De inväntar föråkarens åk i banan innan det är deras tur. Kortkäppsklasserna för de yngre rullar på och nu är det dags för de äldre deltagarna att tävla i långkäppsbanan. De fäller käpp efter käpp, kör över mållinjen och första åket är klart.

Slalombanan sätts om medan deltagarna fyller på med energi och taggar igång för andra åket. När banan väl är satt och andra besiktningen är utfört sätts tävlingen igång igen. Grupperna rullar i samma ordning som första åket. Därmed får de äldsta tid på sig att värma upp.

Alma Johansson, en av de tävlande i slalomtävlingen
Foto: Ebba Couchér

Alma Johansson är 17 år gammal och har åkt skidor så länge hon kan minnas. Hon är med och tränar i Nybro Slalomklubb 2-3 gånger i veckan. Alma har åkt sitt första åk i slalomtävlingen och ligger etta i sin klass.

– Det känns bra, men jag får tagga till inför andra åket eftersom motståndarna är riktigt bra. Jag satsar på att behålla ledningen i andra åket så att jag vinner, säger Alma med ett leende på läpparna.

Hittills har Alma Johanson haft en superbra dag i backen med riktigt vackert väder. Hon tycker att sporten är väldigt härlig och kul.

– Vi har bra gemenskap bland alla åldrar i Nybro Slalomklubb, berättar Alma.

På frågan om Alma Johansson tävlar mycket svarar hon att hon inte tävlar lika mycket nu som för några år sedan. LVC tävlingarna är mellan åldrarna 11-14 år och USM deltävlingarna är mellan åldrarna 15-16 år. Därefter bör man gå på skidgymnasiet för att vara med och tävla, men den närmaste skolan ligger i Värmland. Det ligger ganska långt hemifrån för en Smålands-slalomåkare som henne. Med det sagt är det kul att Nybro Slalomklubb lägger till en grupp för oss äldre i slalomtävlingen.

I Svartbäcksmåla är det full fart i backen
Foto: Ebba Couchér

Jag tackar Alma för intervjun innan hon åker upp med liften för att göra sig redo inför andra åket. Medan alla tävlande åker ner för slalombanan, serveras hamburgare, varm choklad och andra godsaker i den traditionella grillförsäljningsståndet “Jerkers grill”. Den goda grilldoften sprids bland åskådarna. Det är en mysig stämning bland människorna som kollar på alla tävlande. Tempot i tävlingen rullar på ganska snabbt. Det dröjer inte länge förrän jag ser Alma Johansson på startrampen högst upp i backen. Fem, fyra, tre, två, ett och sedan bytte hon snabbt position, från stillastående på rampen, till glidande på skär i banan. Hon tar käpp efter käpp. Samtidigt som Alma tar sig ner ekar en röst i högtalarna.

– Nu är Alma Johansson från Nybro Slalomklubb i banan, säger speakern med en stark röst.

Hon böjer sig ner till en fartställning och går i mål på 19.24 sekunder. Almas grupp 16 år och uppåt är näst sist i tävlingen. Efter att sista deltagaren har åkt börjar funktionärerna i Nybro SLK att förbereda inför prisutdelningen. Pokalerna radas upp på ett bord vid mållinjen och resultatlistan spikas upp på väggen där alla kan se den. Vi kan nu konstatera att Alma Johansson tog första pris i sin grupp.

Läs mer om Nybro Slalomklubb på deras hemsida