Ett nytt liv i Sverige

Efter att ha spenderat ett halvår i Sverige bestämde sig Torsten Kämpfer, två år senare, för att flytta hit. Han lämnade Tyskland bakom sig för att skapa ett nytt liv i Sverige och idag har han bott här i snart 24 år. Yada Yada har träffat honom under en promenad i Nybro för att prata om hur flytten gick till, svårigheter, skillnader och fördomar. 

Det är måndag eftermiddag den 31 januari, himlen är klarblå och solen håller på att gå ner över sjön. Kylan biter tag i kinderna och frosten på marken glittrar i solens strålar. Mörkret närmar sig och träden svajar i den kyliga vinden.

Torsten Kämpfer, 49 år gammal står på en bro i Nybro och blickar ut över sjön. FOTO: Ella Kämpfer.

“Jag försökte skapa ett liv i Sverige”

Torsten kommer från Tyskland men 1996 besökte han Sverige för första gången. Torsten berättar att hans universitet i Tyskland hade ett utbytesprogram med bland annat Växjö, han sökte en plats för att få chansen att plugga utomlands.

– Sverige var ett av de få alternativen som fanns, men jag fick en plats i Växjö. Jag tackade ja till platsen och kom sedan till Sverige för att stanna här ett halvår för att plugga, berättar Torsten. 

Efter att han spenderat ett halvår i Sverige tog han sedan, två år senare, ett beslut om att flytta till Sverige.

– Jag valde att flytta för min fru, Linda, jag skulle ju bo ihop med henne och hon bodde här i Sverige, säger Torsten med ett leende på läpparna.

Han förklarar även att flytten inte alls var ett svårt beslut för honom, han var färdig med sin utbildning i Tyskland och många av hans kompisar skulle flytta på sig ändå. Torsten ville även söka jobb någonstans och börja ett nytt liv.

-Det kändes som en bra brytpunkt och jag ville försöka skapa ett liv i Sverige, det kändes helt rätt, menar Torsten.

Porträttfoto på Torsten Kämpfer. FOTO: Ella Kämpfer.

Idag bor Torsten i Sverige med sin fru, Linda och tre barn, han har bott här i snart 24 år. På frågan om hur hans familj och vänner i Tyskland reagerade, svarar han att de blev lite överraskade och förvånade men att det inte var en jättestor diskussion.

“Berusad i Sverige ursäktar många konstiga beteenden”

Alla människor har nästan alltid någon eller flera fördomar angående olika saker, det kan handla om vad som helst, men en av dessa saker är fördomar om länder. Torsten förklarar att han själv inte hade några fördomar kring Sverige eftersom han aldrig varit intresserad av landet förrän han hamnade här.

-Jag tror att det finns fördomar om Sverige, eller fördomar kanske är fel ord att använda. Men alla länder har ju sina egenarter och kulturer, Sverige har sina precis som Tyskland har sina, menar Torsten.’

Utifrån Torstens erfarenheter upplever han, till skillnad från Tyskland, att Svenskarna uppfattas hyfsat tystlåtna, slutna, konflikträdda och progressiva i samhällsfrågor. Han påpekar även Sveriges alkoholpolitik som skiljer sig från resten av Europa i väldigt stora drag.

-Det finns rätt många små saker som skiljer sig, men överlag är de kulturella skillnaderna inte särskilt stora mellan Tyskland och Sverige, säger Torsten.

På fråga om första intryck av Sverige och saker Torsten lade märke till när han flyttade hit, svarar han skrattandes att det finns otroligt mycket skog i Sverige. Han berättar även att han fick ett intryck av att svenskarna var mycket mer avslappnade när det handlar om regler och byråkrati.

-Det jag lade märke till snabbt var att befolkningstätheten i Sverige är mycket mindre än i Tyskland, här har man mer plats, vägarna är bredare och parkeringsplatser är större. På grund av detta kan man hålla lite längre avstånd till sina medmänniskor och människorna har mer tålamod i köer, förklarar Torsten.

Torsten tar återigen upp synen på alkohol och konsumtionen av den som en av de största skillnaderna från Tyskland. Han reagerade starkt på att i Sverige drack man alkoholhaltiga drycker för att bli berusad. I Tyskland drack man bara alkoholhaltiga drycker för att de smakade gott.

-På något sätt upplevde jag att när man var berusad i Sverige så ursäktade det väldigt många konstiga beteenden. I Tyskland skulle det inte visas att man var berusad på något sätt, medan i Sverige visades det på ett helt annat sätt, berättar Torsten.

Det finns många svårigheter med att komma till ett nytt land, Torsten menar att den största svårigheten var att lära sig språket och att förstå landets kultur. Han påstår även att det kan vara en fördel att komma från ett annat land.

-Det kan ju vara en fördel i exempelvis vissa jobbsammanhang. I ett av mina första jobb hade vi många samarbeten med tyska leverantörer, då såg man mig som en resurs eftersom jag kunde deras språk, förklarar Torsten.

Vi är nu tillbaka på platsen där vår promenad tog sin början, solen har gått ner helt och mörkret har tagit över. Torsten säger hejdå och jag tackar för mig. Han försvinner sedan upp för en trätrappa framför hans hus, öppnar dörren och går in.