ÅTERUPPSTÅNDELSEN – Laget från södra Öland som reste sig från de döda

Degerhamns IF är ett lag som tagit lokalfotbollen med storm under fotbollssäsongen 2023. Laget gick från att ha varit hopplös jumbo med noll inspelade poäng år 2022 till att slåss om kvalplatser till division 5 de sista omgångarna 2023. Det många inte vet är att laget var nerlagt så sent som 2019, Yada-yada har pratat med ”Degis” eldsjäl Mattias Nilsson som var med och startade upp laget inför säsongen 2020.

Under 2014 så beslutade man för att lägga ned föreningens herrlag med en förhoppning om att kunna starta upp igen vid ett senare tillfälle. Medan laget var i graven så levde föreningen vidare och man arrangerade spontanfotboll och badminton några gånger, hade en stuga till uthyrning och en vaktmästare som fortsatt tog hand om gräsplanen.

2019 så började Mattias tillsammans med en vän få idéer om att försöka starta upp herrlaget igen. Man skapade en facebookgrupp där man bjöd in flera personer som visat upp samma intresse och efter två veckor så hade gruppen över 50 medlemmar. I början av september hade laget sin första träning på föreningens fotbollsplan Alunvallen, det kom runt 30 personer. Laget anmälde sig till spel säsongen 2020.

Mattias Nilsson. Foto: Kalle Karlsson

Återkomsten blev allt annat än lyckad. Laget hamnade sist med noll inspelade poäng och minus 81 i målskillnad. Åren därpå fortsatte tungt med en näst sista placering 2021 och återigen sist 2022 med 0 inspelade poäng. Mattias berättar att man tampades med låg moral och motivation samtidigt som det blev en del heta diskussioner mellan honom och tränarkollegan ”Dea”.

Mer internt blossade en del diskussioner upp om vårt spelsystem. Vid det tillfället ville vi försöka spela med ett 3-5-2 / 5-3-2 system.  Där blev det också en del heta diskussioner mellan mig och Dea där han inte tyckte att vi skulle vika oss för truppen. Medan jag ansåg att vi behövde spela något enklare som fler var vana vid samt att vi var tvungna att ha truppen med oss för att kunna vända på negativa resultat.

– Mattias Nilsson

Inför 2023 så värvade man in flertalet spelare som tidigare spelat i ungdomslagen i Färjestaden GOIF samtidigt som man tog in en ny huvudtränare. Detta gav resultat och laget överträffade alla förväntningar genom att hamna på en 4:e plats vid säsongens slut. Föreningen har satt upp som mål att man fortfarande ska ha ett lag i seriesystem 2026. Att satsa på unga spelare är någonting föreningen fortsatt vill göra även om det enligt Mattias också skulle behövas lite mer rutin.

Mattias berättar vidare om hur han gärna ser sig själv fortsatt vara aktiv i föreningen även om 30 till 40 år, på ett eller annat sätt, då föreningen är någonting han älskar. En första dröm han har är att ”Degis” spelar upp sig till division 5.

Degerhamns IF lagbild innan sista matchen säsongen 2023. Foto: Johan Persson