Är klädkod i skolan verkligen okej?

Engelska skolan i Täby har varit i tidningarna mycket på senaste tiden. De har blivit anmälda av Feministiskt Initiativ över att de har infört en klädkod som säger att tjejer inte får ha på sig vad de vill. Enligt min mening är det här en direkt koppling till hur kvinnor blir sexualiserade över allt i samhället. 

En linjal som mäter en kjol
Engelska skolan i Täby mäter elevers kjolar. FOTO: Tuva Johansson

Vi i Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Enligt Sveriges Riksdag innebär denna lag att vi har rätten att uttrycka tankar, åsikter och känslor, så länge man inte kränker någon. Det gäller såklart även kläder. Du får använda dina kläder för att uttrycka dina tankar, åsikter och känslor, så länge det inte kränker någon. “Skolan bör helt avstå från regler och krav avseende klädsel” säger Mikael Hellstadius, skoljurist, till Norstedts juridik, på frågan om skolan får uppmana elever att klä sig på ett visst sätt. Alltså är det juridiskt fel för skolor såsom Engelska skolan i Täby som har infört ett test där om kjolen är kortare än en knuten hand måste man byta kläder. Enligt min mening går detta emot Sveriges lag om yttrandefrihet och rätten att uttrycka sig som man vill. 

Denna kjolregel gäller den killar också? Såklart inte. Killar får ha på sig hur korta kjolar och shorts som de vill. För några år sedan var det hängiga byxor för killar, fanns det regler för att man skulle ha byxorna över höften? Inte direkt. Så varför kan killar visa hela arslet när tjejer inte får visa sina överlår? Varför gäller inte samma regler för killar? Varför har de bara tagit för givet att tjejer är de enda som använder korta shorts och kjolar? Men ändå gäller reglerna bara tjejer. Tjejer och killar ska enligt lag behandlas lika. “Det kan vara olagligt att behandla någon sämre på grund av personens kön.” står det i UMOs artikel om Vad är jämställdhet. Att ha olika klädregler för tjejer och killar är att behandla någon annorlunda på grund av deras kön. Om tjejer inte får ha korta kjolar så borde inte killar få det heller. Så om man nu ska kränka yttrandefrihetslagen kan man väl i alla fall hålla jämställdheten?

Men killar kan inte fokusera om de ser kvinnlig hud! Säger vem? Även om killars behov att sexualisera tjejer är ett problem, så är det inte så många killar som bryr sig om tjejers längd på kjol eller shorts. Och om de bryr sig tror jag inte att det är tjejens fel. Killar har en tendens att sexualisera tjejer, och det är ju självklart att det inte är tjejens fel! Om jag skulle gå fram till dig och säga “hej du får byta tröja för jag tycker den är så fin så att jag inte kan fokusera” hur sjukt skulle inte det vara? Problemet ligger hos killarna som inte kan fokusera för att de tydligen “måste” kolla på tjejer. Tjejer ska kunna få visa exakt hur mycket hud som de vill, så länge det inte är olagligt. Killar kanske ska lära sig att behärska sin lust istället för att begränsa tjejer? 

Ett klassrum fullt av elever
Man ska ha rätten att visa så mycket hud som möjligt. FOTO: Tuva Johansson

Även vissa kvinnor tycker att det är fel att visa hud. De försöker få män att sluta sexualisera kvinnor genom att begränsa dem. De säger att de kvinnor som visar hud är en del av problemet. Det är samma kvinnor som säger att hijabs och niqabs och burka är att begränsa tjejer och att tjejer ska få kunna visa sin kropp. De vill alltså att man ska visa sin kropp helt lagom exakt som de vill. De säger att vi måste sluta begränsa kvinnor men samtidigt begränsar de kvinnor. Så kan de inte leva efter sina egna ord? Tjejer ska få kunna ha på sig vad de vill, och om det är hijab eller kort kjol ska det inte spela någon roll. 

Slutligen så kan vi inte bestämma över tjejer och vad de väljer att ha på sig och lagen håller med. Yttrandefrihet finns i kläder också och kan inte nekas. Och om man ändå ska ha klädkod så ska man införa samma regler för tjejer och killar. För tjejer är inte sexuella objekt som inte går att kolla på utan att sluta fokusera. Och om något så måste kvinnor sluta begränsa andra kvinnor i jämställdhetens namn.