Jonathan Taylor Gör Comeback!

Jag möter Jonathan en lördag klockan 10:00 vid Lindsdals Fotbollsklubb. Molnen är mörka och det skulle kunna börja regna vilken sekund som helst. Jonathan går med en barnvagn där hans yngsta son Sam sover i barnvagnen. Han ger mig ett leende och vi går ut på fotbollsplanen med en fotboll som jag har med mig. Engelsmannen ska nu göra comeback i Lindsdal IF som spelare. 35-åringen har tidigare spelat i England, Amerika, Island och i Sverige. Han har även varit tränare, spelande tränare och huvudtränare. Han har tidigare spelat för IFK Berga och Ängö BK. Jonathan har varit borta från fotbollen ett litet tag på grund av ryggproblem, men även för att han har en familj att ta hand om. 

Vi börjar prata med varandra när vi står på fotbollsplanen. Mittfältaren säger att det känns riktigt bra att vara tillbaka och spela fotboll i Lindsdals IF som har blivit en speciell klubb för honom eftersom när han först flyttade till Sverige var det de som välkomnade honom och gjorde så att han kände sig välkommen till Sverige. Jag ser på honom att han är väldigt glad när han säger just det. Han fortsätter med att säga att det är roligt att möta personer som han har känt sedan han flyttade till Sverige, och att han ska njuta av den tiden han har kvar av att spela fotboll “Eftersom att man kan ju inte spela fotboll hela tiden, kroppen blir sliten”. Påpekar han. 

Men hur började allting då? Det är just det jag och han börjar diskutera. Jonathan Taylor är född i Newcastle I England, men lever nu i Sverige. Taylor säger att i England så är fotboll en kultur, och när man är man född i England så finns fotboll överallt, till exempel på TV, och massor av fotbollsplaner. Han fortsätter att säga att han växte upp bredvid en fotbollsplan som gjorde hans intresse för fotboll stort redan som barn. “Om jag inte hade börjat spela fotboll, så hade jag säkerligen inte varit I Sverige idag.” Säger han till mig. 

Vi fortsätter konversationen med att prata om hur Jonathan upplevde fotbollen var annorlunda i de länderna han har spelat. “ När jag började spela fotboll i England så var det mer tufft, men fotboll har ändrats med tiden så jag kan tänka mig att spelstilen nu för tiden har ändrats” När han spelade i Amerika på University så handlade det mycket om kondition och fitness och han upplevde att det var svårt med det psykiska tillståndet. Island och Sverige upplever Taylor som relativt liknande, tekniskt, krävande och spänstig. Det var dock lite svårt för honom i Island och Sverige på grund av språkhinder som inte var något problem i England och USA. Tänk själv att åka till ett land som inte pratar samma språk som du. 

Sen började vi prata om hur han upplevde det att vara tränare. Jonathan säger att när han var huvudtränare så var det en naturlig övergång från att vara en fotbollsspelare eftersom att han har alltid uppfattat sig själv som en ledare när han spelar fotboll och på så sätt lyfta fram laget. Taylor’s år som huvudtränare var svåra men han menar att det är en del av fotboll och livet. Det är en inlärningskurva. “Att vara huvudtränare är betydligt mycket svårare en att vara tränare eller spelande tränare eftersom du står mycket mer i fokus.” Säger Taylor. 

Han berättar även för mig hur han lärde sig mer av en förlust säsong en när de vann varje match “Jag vill gärna bli huvudtränare igen, eftersom jag älskar det. Men först så vill jag spela fotboll tills min kropp säger nej, och spendera tid med min familj.” Säger Taylor.

Jonathan med sin fru Matilda och deras barn, Charlie och Sam.

Jag hör ett ljud bakom mig. Det är Jonathans äldsta son Charlie. Där är även Jonathans fru Matilda, och hennes mamma. De ropar på mig glatt. Sam har även vaknat. Nu har jag kommit till då jag fråga Taylor om hans barn. Taylor berättar att när man är en Engelsk fader så vill de flesta att barnen ska bli fotbollsspelare när de bli stora, och det vill även han, men till skillnad från andra så har han valt att stödja dem i vad de än vill göra. “Sam är lite för liten ännu, men Charlie älskar fotboll och vill spela hela tiden vilket är en väldig bra start” säger Taylor. 

Jonathans son Charlie leker med bollen under tiden pappa blir intervjuad.

Vi kollar runt omkring och ser att Charlie håller på att sparka min fotboll in i målet. Matilda ropar -Bra Charlie!. Jonathan skrattar och det gör även jag. Sen börjar vi prata igen om förberedelse inför säsongen. Taylor har höga förväntningar att det kommer gå suveränt även fast säsongen bli uppskjuten hela tiden. “Vi försöker hålla oss själva motiverade, och vi tror att det kommer gå bra. Vi behöver arbeta hårt och hålla ögonen på målet, att gå upp till division 3.”

Jonathans yngsta son, Sam kollar glatt på sin storebror Charlie som sparkar på bollen.

Tillsist så kommer vi in på att han har fått chansen att spela I Smedby BOIK. Han skrattar sedan och berättar att han har fått inbjudan att spela för Smedby BOIK flera gånger. Roligt nog så har han bott i Smedby och närområdet sedan han kom till Sverige 2011. “Det är min frus moderklubb och jag är rätt så säker på att barnen kommer att spela här, för vi bor så nära men just nu så är jag koncentrerad för att spela i Lindsdals IF och ta år för år, min kropp kommer säga till när det är dags att sluta.”

About the Author