Eftermiddagssolen skiner genom trädtopparna och jag hör fåglarna kvittra i skogen. Jag och orienteraren Magnus Lindstrand går längs med stigen och diskuterar hur man bäst tar sig till en kontroll eller en så kallad checkpoint. Kartan är en stor orienterings karta som visar en större del av Kalmar med många olika checkpoints med olika svårighetsgrader.
Magnus Lindstrand är 48 år och är bosatt i Bergavik i Kalmar och arbetar på Ehälsomyndigheten. Som ung orienterade Magnus med sin familj och senare när han flyttade till Kalmar blev han medlem i Kalmar OK och senare även tränare. Under sommaren och hösten passar han också på att vara med och hitta checkpoints med Hittaut. Han tycker de är ett roligt sätt att komma ut och röra sig och samtidigt använda huvudet.
Hittaut har i 13 år lockat tusentals deltagare i hela landet att ta sig ut och leta efter checkpoints. Under åren har Hittaut kommit till flera orter och städer i hela Sverige. Man kan ta med sig kartan på promenaden, cykelturen eller kanske joggingrundan och samtidigt passa på att aktivera både kroppen och knoppen samtidigt som du upptäcker ditt närområde. Kartan finns både i Hittaut appen men också som papperskarta som antingen går att skriva ut eller hämta på vissa utlämningsställen.
I mitten av varje ring på kartan finns det utplacerat en aluminiumstolpe med rosa hittaut dekal samt numret på checkpointen och en bokstavskod. Med hjälp av bokstavskoden kan du registrera dina checkpoints på hittauts hemsida eller i appen. När du registrerar checkpoints är du automatiskt med och tävlar om fina priser.
– Jag fick reda på att Hittaut fanns i Kalmar tack vare mina klubbkamrater i Kalmar OK. Så tack vare dom fick jag reda på att det fanns i Kalmar, säger Magnus.
Hittaut kom till Kalmar 2020 och hade då i slutet av oktober 3690 utövare som tillsammans tog 131 264 checkpoints. I början av maj i år igen fram till slutet av oktober kan man börja leta efter nya checkpoints och under sommaren kommer fler släppas. Den 27 maj har än så länge 1357 personer deltagit som tillsammans registrerat 26 376 checkpoints.
På frågan vilka som kan utföra den här aktiviteten svarar Magnus att det är en aktivitet för alla som kan ta sig fram på något vis. Han berättar att många kontroller ligger så man kan ta dem med rullator bland annat.
Hittaut är gratis och vem som helst kan delta utifrån sina förutsättningar eftersom man har sett till att ha tillgänglighetsanpassade checkpoints som går att nå på hjul och är märkta med en symbol. Dessa checkpoints är placerade vid asfaltsvägar eller hårt packade grusvägar för att vara tillgängliga för bland annat barnvagn, rullstol och cykel.
På frågan om vad Kalmar OK har för koppling till Hittaut svarar Magnus att det är orienteringsklubben som arrangerar Hittaut i Kalmar. De är de som sätter ut kontrollerna och ritar kartan bland annat.
– Blir man intresserad av att orientera kan man kontakta sin lokala orienteringsklubb, de finns en orienteringsklubb i nästan varje svensk stad, säger Magnus.
Efter en lång och givande intervju rör vi oss vidare hemåt och jag kan inte undgå att fråga Magnus om han skulle rekommendera andra att prova på Hittaut. Han svarar med ett rungande ja och säger att det är ett bra och spännande sätt att upptäcka sin omgivning.