ASMR – Pornografi för öronen?

Det snabbväxande fenomenet med ASMR har väckt många människors intresse och nyfikenhet, men hur kommer det sig att en sak så simpelt som en viskning kan kalla fram eufori inuti folk samtidigt som andra kan äcklas av blotta tanken? Det är som man säger, smaken är som baken – delad.

Har du levt under en sten och inte känner till begreppet ASMR så kan jag ge dig en snabblektion i vad det innebär. ASMR är en känsla av välbehag tillsammans med kittlande sensation på hjässan och längst med nacken som kan upplevas i reaktion av specifik, mjuk stimuli och ofta ett eller flera specifika ljud. På den alltmer växande plattformen YouTubeoftast attraktiva, sminkade tjejer med akrylnaglar som sitter vid sitt skrivbord med en bordsmikrofon utan puffskydd och viskar in i mikrofonen samtidigt som de stirrar in i kameran. “Hey guys… *slår lätt med naglarna mot mikrofonen* …today I’m doing… *fortsätter att slå lätt med naglarna mot mikrofonen* …some more ASMR for you.” För många är säkert detta säkert motsvarigheten till öron himlen, men för mig så skriker detta endast “psykopat” och “hjälp mig”.

Det finns olika sorters ASMR videor med olika sorters “trigger-läten”äter.  Mina mardröms klipp på Youtube är folk som äter och smaskar samtidigt, men vissa finner alltså detta avslappnande? Jag kan verkligen inte förstå hur, men jag får helt enkelt leva med att folk kan ha olika upplevelser och åsikter än mig själv (även om min respekt för dessa människor sjunkit en aning).

Så hur kommer det sig egentligen att så många människor kan ha så olika åsikt om detta? Jag tror att det är för att alla är olika, vilket är det ens föräldrar försökt predika för oss i alla dessa år så att vi inte skulle känna oss utanför i skolan, men det är faktiskt sant. Olika kroppar reagerar på olika saker och vissa är väl antagligen mer känsliga för små ljud och viskningar medans andra inte finner poängen i det. Det är ingenting som vi själva kan påverka även fast jag tror att uppväxten kan ha någonting med det att göra. Jag kan ta ett exempel: Folk vars föräldrar alltid viskade dem godnatt innan läggdags kanske har en större tendens att finna viskningar och svaga ljud mer tillfredsställande än någon vars föräldrar endast gav en smäll på käften och en smäll i dörren gör. Okej, det kanske är att ta i, men jag tror att det ligger någonting i det, även fast jag inte är någon forskare.

Jag har ett flertal bekanta som har sagt både positiva och negativa saker om just ASMR. Vissa tycker att det är mysigt att kolla eller framförallt lyssna på innan de ska sova för att det får dem att slappna av, medan andra, mig inkluderat, tycker att det känns jobbigt och nästan stressande att höra de små trigger ljuden. Jag kan inte slappna av när jag vet att någon viskar i mitt öra, och att man måste höja volymen på sin mobil, surfplatta eller liknande för att kunna höra vad de säger, för rätt som det är kanske den personen råkar hosta, och vips så har man blivit döv också. Nej tack säger jag bara.

I slutändan kan jag väl bara säga en sak egentligen, att smaken är som baken och det finns alltid människor som inte kommer att hålla med dig om någonting, och just det får jag lov att intala mig själv nästa gång jag ser en av dessa ASMR videor i mitt flöde igen.

About the Author

Eerica Berg
Jag går andra året på Kalmar Fria Läroverk i Estet och media programmet.