Är det vanligt att gå upp i vikt efter biggest loser?

Vad är biggest loser?

Biggest loser är ett program som handlar om överviktiga människor som vill gå ner i vikt och förändra sina liv. Programmet hade för första gången premiär i USA år 2004 och kom sedan till Sverige år 2010 och har sedan dess sänds varje år. I Biggest loser Sverige tävlar helt vanliga svenskar men det har även gjorts en säsong 2017 där svenska kändisar tävlar.

Är biggest loser helt hållbart?

Många som är med i Biggest loser förklarar efter programmet att de har fått en nystart på livet och mår nu bättre både fysisk och psykiskt. Deltagarna som är med under Biggest loser går ner väldigt mycket i vikt under de 10 veckor som de är på slottet. Men för alla håller inte det när de kommer hem. För när finalen är förbi och all stjärnglans är borta, håller det tyvärr inte för alla.
En av dem som gick upp i vikt efter sitt deltagande i Biggest loser är Michael Sjögren som var med säsongen 2012 och var även en av finalisterna den säsongen. Michael vägde i början av sitt deltagande 153,7 kilo och i finalen stod vågen på 82,1 kilo, han hade då minskat med 71,6 kilo. Några år senare får vi se Michael igen i programmet Biggest loser vad hände sen? Michael hade då gått upp många av kilona han hade gått ner under sitt deltagande i Biggest loser. I programmet säger han att han inte var beredd på livet utanför och att han första veckan efter Biggest loser gick upp 15 kilo. Han uttrycker hur han skäms för det som hänt och säger “Att sitta här nu är det värsta jag gjort på sex år” . Michael fick även chansen att var med i Biggest loser igen år 2018 då vägde han vid starten 174,6 kilo.

Men vad säger då läkarna om detta? Är det vanligt att man går upp i vikt efter programmet?
Stefan Branth, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och läkare i Biggest loser sa i programmet Biggest loser vad hände sen? att Michael inte var ensam om detta och att det är normalt eftersom kroppen hela tiden vill ha samma storlek på fettcellerna. Kroppen är gjord för att spara fett.

En studie gjord på amerikanska Biggest loser deltagare visar att en av 14 lyckades hålla vikten efter Biggest loser. De andra hade gått upp alla kilon igen och fyra av dem vägde mer än innan programmet. Studien visar att i början av programmet förbrände de 2600 kalorier i vila, när programmet sen började lida mot sitt slut och deltagarna hade gått ner ca 58 kilo var förbränningen nere på 2000 kalorier per dag.
Efter sex år hade förbränningen sjunkit till 1900 kalorier per dag i vila.
Det var inte bara förbränningen som sjönk i takt med att de gick ner i vikt utan även ämnesomsättningen.
Studien belyser till slut att det är inte omöjligt att gå ner i vikt men det blir en kamp mot kroppen och dess överlevnadsmekanismer.

About the Author

Vilma Bergsell
Jag går andra året på media programmet på Fria läroverken i Kalmar. Mina intressen utanför skolan är träning och att hänga i kyrkan.