Kan man ens kalla detta för Eurovision?

Eurovision Song Contest är en tävling som pågått sedan 1956. Meningen med tävlingen var att ena nationerna efter kriget. Det började med 7 länder men ökade sedan successivt. Det nyaste tillskottet är Australien. Även fast det bara är länder från Europa som är med och tävlar så har Australien fått en plats sedan 2015. Tävlingen är väldigt stor i Australien och de fick därför en chans 2015 i och med årets tema vilket var “Building bridges”.

 

ESC har ägt rum varje år sedan starten fram till i år, 2020. Anledningen till att tävlingen inte kunde bli av detta år var på grund av COVID-19. Detta är första gången på 64 år som tävlingen inte kunnat äga rum. Det komiska i det hela är att årets tema skulle vara “Open Up” men hela världen har tvingats att stänga ned. Skämt å sido så tycker jag att det är väldigt sorgligt att Eurovision inte kunde ske i år. 

 

Eurovision song contest skulle ägt rum i Rotterdam, Nederländerna efter att Duncan Laurence vann ESC 2019 med låten Arcade. Men så blev tyvärr inte fallet. Istället blev det ett komplement som kallades för “Europe Shine a Light” där de visade små snuttar av varje bidrag. Några kända artister som tävlat i Eurovision såsom Johnny Logan och Måns Zelmerlöw sjöng varsin låt och i slutet sjöng alla artister som skulle tävlat “Love Shine a Light” tillsammans. För er som inte vet så var detta en låt från Eurovison som Katrina and The Waves vann med år 1997. Det var väldigt fint och det var bra men jag saknar tävlingen. 

 

Man har nu meddelat att tävlingen kommer bli av nästa år, 2021, och att även den riktiga tävlingen kommer att sändas från Rotterdam. Men om jag återgår till Europe Shine a Light som sändes i årets värdland, alltså Nederländerna, så tycker jag inte att de ska hålla i tävlingen nästa år igen  eftersom de inte hade “vann” detta år. Jag tycker att det hade kunnat vara en jury eller liknande som bedömde låtarna och gav de poäng och sen att det landet som fick bäst betyg eller flest poäng skulle få hålla tävlingen nästa år.

 

Man har nu meddelat att Eurovision kommer att bli av nästa år, 2021, och att detta då kommer att sändas från Rotterdam. Nederländerna får alltså en andra chans men jag tror inte att Eurovision kommer bli detsamma efter allt som världen gått igenom. Men jag kan självklart ha fel, detta kanske för Europas länder samman mer än vad man trott när tävlingen först startade.

 

About the Author

Kerstin Henningsson
Jag gillar svart kaffe. Jag kör även till bussen i (max) 2 min för att jag är lat.