Winter is coming

global_uppvarmning

För ungefär tre veckor sedan så sändes den efterlängtade Oscarsgalan, och som den trogna filmnörden jag är, satt jag självklart uppe och kollade. Bland allt det kontroversiella snacket om ‘oscars so white’, så var all fokus på Leonardo Dicaprio. Stunden som vi alla har väntat på, stunden som Leonardo Dicaprio äntligen fick sin välförtjänta Oscar. Leonardo passade på när han stod på scenen, bland miljontals människor som tittade, att uppmärksamma det som vi alla känner till, vår käraste vän, klimatförändringen. Leonardo är inte dum och han vet att människor över hela världen kommer att sitta nästa dag och googla på ‘leonardo dicaprio oscars speech’. Hans tal på the Golden Globes där han uppmärksammade samma problem har redan fått över 8 miljoner visningar på youtube.

“Climate change is real, it is happening right now, it is the most urgent threat facing our entire species, and we need to work collectively together and stop procrastinating,”  – Leonardo Dicaprio

Det är något i det som fick mig att reagera. Hur kommer det sig att vi sitter här år 2016 och det största problemet som vi har är klimatet? Vi får höra på biologilektionerna redan vid en tidig ålder hur dåligt det är med koldioxidutsläppet och att växthuseffekten är ett väldigt stort problem som vi måste ta tag i. Vi får lära oss av vår biologilärare hur dåligt det är med bensindrivna bilar och att vi borde cykla mer och åka mer kollektivtrafik, samtidigt som de tog sin bil till jobbet. Poängen är att vi alla vet att detta är dåligt men det känns nästan bara som vi människor har accepterat det. Kanske är vi för lata för att cykla varje dag till jobbet och skolan, eller varför ta buss när man har bil?

(Kan man ta bort detta) Detta gör mig frustrerad. Vi vet vad som händer. Vi har tillgångarna att stoppa det men utsläppen ökar fortfarande och isarna smälter snabbare och snabbare. Senast jag kollade så lever vi alla på denna jord, det vill säga  om vi inte har startat en ny koloni på mars som vi kan ta oss till när naturkatastroferna går överstyr. Detta är något som vi alla tar del av. Vi tar alla del av resultaten av klimat förändringarna redan nu.

Jag läste en intressant artikel om en studie som klimatforskaren, Cecilie Mauriten har gjort där hon säger att om vi fortsätter som vi gör nu så riskerar vi som lever i Skandinavien en mindre istid. Det finns massvis med studier som bevisar detta, En studie kom fram förra året om att vi kan förvänta oss en mindre is tid om bara 14 år. Ja, du läste rätt, en mindre istid. Så hoppet om varmare somrar och bikiniväder är borta. Dags att sätta på sig vantarna, ‘Winter is coming’ som Jon Snow brukar säga.  

Studien visar att om koldioxidutsläppet fortsätter så kommer det leda till att temperaturen ökar vilket leder till att glaciärerna smälter. Om glaciärerna smälter kommer det kalla vattnet att påverka den varma golfströmmen och det blir kallare vatten vilket så småningom leder till en mindre istid. Så det finns en stor chans att år 2216 så kommer Skandinavien att se ut som något ur Game of Thrones.

Men, om vi fortsätter på samma riktning som vi är i nu, kommer världen att se mycket annorlunda ut om några år. Den stora klimatförändringen är en utav den mest aktuella frågan just nu. För mig är det en självklarhet att vi ska göra något åt detta. Jag vet att vi alla inte är Leonardo Dicaprio och kan skänka över 30 miljoner dollar för att göra en förändring. Men, vi har en möjlighet att förändra innan det är försent. Vi människor som lever i de rika länderna är de som kan försöka göra de förändringarna som krävs. Istället för att ta bilen till affären, ta cykeln. Man kan dessutom minska sin köttkonsumtion

Det är vårt ansvar. Vi vet vad som krävs och vad som måste göras, vi har dessutom tekniken till det. Ni kanske tänker att vi har viktigare problem som krig mellan länder, fattigdom och svält och flyktingkrisen. Dessa problem kommer att påverkas och bli större eftersom klimatet är en faktor i dessa problem som tas upp. Tusentals människor flyr på grund av naturkatastrofer. Länder som är fattiga blir fattigare och människor svälter på grund av torkan. Om vi tar tag i problemet nu, så om några år kommer det inte vara ett lika stort problem som det är nu. För som det ser ut idag så förstör vi vår egna planet som vi bor på.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-istid-hotar-skandinavien/ (2005-06-17)

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21106187.ab (2015-07-12)