Vegorätt blev vegofel


vegofel

När jag först hörde talas om nyheten att SVT skulle lansera ett helvegetariskt matprogram, Vegorätt, var min första tanke “YES, äntligen!”. Jag har varit vegetarian i 3 år och har länge saknat ett matlagningsprogram utan kött. Jag föreställde mig ett program fyllt av smarriga pastarecept, vegetariska hamburgare med najs tillbehör och vegofierad husmanskost. Jag tänkte att detta skulle bli ett ypperligt tillfälle att bryta “vegetarianer är kaniner”-normen, genom att visa upp god och smakrik mat, lik den maten större delen av befolkningen äter i vardagen, men utan döda djur.

Men inte fan bröts det några normer.

Redan i vinjetten säger programledarna, två bohemiskt utstyrslade kvinnor som inleder programmet med att sätta grönkål i håret, att de vill utmana fördomarna som finns mot vegetarisk mat. Det vill säga, fördomarna om att det enda vi käkar är nyttiga sallader, smoothies och krispiga grönsaker. För låt oss göra en realitycheck; några utav mina favoriträtter är risotto sprängfylld med parmesanost, vegobullar med potatismos, gräddig potatisgratäng oc tacos med sojafärs. Ganska långt ifrån sallader och smala soppor alltså.

Men redan 90 sekunder in i första programmet blir jag mycket tveksam. De kickstartar hela serien med en “Nordisk supersmoothieskål”. Ni hör ju själva, det låter inte supernormbrytande. En besvikelse, tänker jag, men kanske var det bara en dålig start. Kanske blir det bättre..? Men icke. Följande maträtter är “fröknäcke med örtig tomatpastej” och “rustika vegoburgare” som serveras med raw ketchup och raw majonnäs. Värt att tillägga är hur programledarna ständigt kommenterar hur nyttiga alla ingredienser de använder är och hur mycket antioxidanter och vitaminer de innehåller.

Och så fortsätter programserien. Det är nyttiga juicer och snacks, pasta bestående av grönsaker samt nyttiga desserter. I soffan sitter jag och känner mig tom, nästintill lurad. Jag undrar vad som hände med mina drömmar om pannbiffar gjorda på sojafärs, ostiga pastarecept och friterad halloumi. Jag är uppriktigt sagt besviken på hela produktionen. Här fanns chansen att få folk att inse att vegetarisk mat inte bara är nyttig, menlös mat, och att inspirera dem till att äta mer vegetariskt och mindre kött. Men vad gör SVT? Inte krossar de fördomar, de snarare spär på dem och skapar nya.

Till er som läser detta och är nyfikna på vegetarisk mat; kolla INTE på Vegorätt. Du kommer INTE att bli inspirerad, du kommer bli avskräckt från allt som har med grönsaker att göra. Jag råder dig istället att ta del av recept från vegetarianer i din närhet och experimentera på egen hand.

 

Här bjuckar jag på några av mina favoritveggorecept, 100% skitgott och garanterat fritt från nyttigheter och andra hippiefasoner.