Varför gör folk skönhetsoperationer?

Bild från Pixabay av guvo59

Vart på internet man än kollar så ser man skönhetsoperationer överallt. Kändisar, skådespelare och youtubers som har gjort skönhetsoperationer. Vissa visar till och med när de åker iväg för att göra operationerna. Vilka signaler sänder det här ut till alla unga tittare?

SvD publicerade 16/03-202 artikeln “Skönhetsingrepp ökar på oreglerad marknad” av Gunilla von Hall, hon berättar där att det blivit en internationell trend att göra skönhetsingrepp nu under pandemin. Eftersom det är så många som jobbat hemma från videomöten och ser sig själva i kameran dag ut och dag in så ser de saker de vill förändra och detta resulterar i att efterfrågan på skönhetsingrepp har ökat. De säger också att efterfrågan inte lär minska då det är 50-60 procent av alla ungdomar som är missnöjda med sitt ansikte. Mer än 50 procent av brittiska tonåringar planerar att göra ingrepp. 

Många personer som gör dessa ingrepp är “psykologiskt sårbara” och det finns en hög andel av dessa som är tvångsmässigt utseendefixerade. Detta kallas ”dysmorfofobi” eller Body dysphoric disorder  (BDD). Av de personer som genomgått ingrepp så är det mellan 5-15 procent som lider av BDD. Jag förstår att folk kan må dåligt över sitt utseende och vilja ändra på det, nästan alla kan känna så ibland. Men är det verkligen smart att trycka in en massa gifter i sig, som dessutom, enligt denna artikeln, kan göra en blind om det görs på fel sätt runt ögonen och näsan? Sen så finns det ju människor som för tusentals kronor trycker in plast i rumpan och låren för att se mer vältränade ut, istället för att skaffa ett gymkort för kanske 300 kr i månaden och få snygg kropp på det sättet. För folk som vill injecera botox i ansiktet så hjälper det inte att gymma men vi alla har rynkor och alla blir gamla och får mer rynkor. 

Vad är det som gör att så många människor är så missnöjda med hur de ser ut? Kan det bero på hur vi bemöter varandra i samhället och hur nedlåtande vi kan vara mot varandra? Kan det bero på allt hat som sprids på internet idag? Jag hittade ingen artikel om detta men jag tror att många är missnöjda med hur de ser ut på grund av alla kändisar som finns där ute. Även om just de kändisarna inte gjort några skönhetsingrepp så finns det många som jämför sig med det de ser på internet och skulle någon av dessa kändisar göra ett skönhetsingrepp så är risken stor att personen som följer denne tänker “om hon/han som är sådär snygg och gör skönhetsingrepp, då måste jag också göra det”.

Jag tror också det grundar sig mycket i hur mycket näthat det finns och hur dömande andra kan vara och det måste inte bara vara med ord utan det finns folk som ger blickar som säger “du är ful”. Samhället idag har blivit ett sånt dömande samhälle med alla skönhetsideal som finns, du måste se ut sådär, du måste ha smal midja och stor rumpa och bröst för annars är du inte tillräckligt fin. Allt sånt där påverkar så många och jag tror att det är en stor anledning till att det är så många som vill göra skönhetsingrepp och att folk lider av BDD.

Bild från Pixabay av CDD20

Varför blir skönhetsoperationer ett beroende för vissa människor?

Svensk förening för estetisk plastikkirurgi publicerade 29/09-2014 artikeln “Plastikkirurgisk missbruk: Hur vanligt är det?” där de skriver att oftast när personer blir extremt beroende av att göra plastikkirurgi så handlar det om psykologiska faktorer. Som jag nämnde tidigare om dysmorfofobi så är det någonting som kan leda till missbruk av plastikkirurgi. Även fast det är ovanligt så kan det påverka personens livskvalitet på ett allvarligt sätt. Detta eftersom att man då tillbringar så mycket tid med att oroa sig över sitt utseende och tro att skönhetsoperationer kommer att lösa alla problem och att det kommer få en att må mycket bättre. Även fast skönhetsoperationer kan hjälpa personer att förbättra sin självkänsla så är det inte rimligt att tro att skönhetsoperationer skulle göra så att alla ens problem och stress i livet skulle försvinna. Jag själv tror att folk blir beroende av operationer för att detta ger dem en bättre självkänsla och då vill de fixa till varenda lilla sak de är osäkra på och sedan går de över styr. Kanske går det så långt att de ser ut som de två kända tvillingbröderna Igor och Grichka Bogdanoff.

Enligt Everyday Hälsa så brukar plastikkirurger fråga sina patienter avgörande frågor för att kunna se om de är besatta av sitt utseende, just för att kunna hindra dem från att förstöra hela sin kropp med skönhetsoperationer. En certifierad plastikkirurg borde därför kunna se ifall patienterna har problem och istället behöver en psykolog snarare än fler plastikoperationer.

About the Author

Sandra Cederqvist
Hej, hoppas du mår bra ha en toppen dag:)