Trump march

Söndag den 21 januari protesterade tusentals kvinnor i USA samt ca 50 andra länder, bland annat Norge, Kanada och England. Upproret handlade om deras nyblivna president, Trump. I större städer som Los Angeles gick kändisar som Zara Larsson och Miley Cyrus med och protesterade. Vad var det denna protest handlade om då och varför blev det så stort? Det handlade om Trumps uttalande under valkampanjen.

Några av han kommentarer är bland annat “If Hillary Clinton can’t satisfy her husband, what makes her think she can satisfy America” och “They said, ‘How are you going to change the pageant?’ I said ‘I’m going to get the bathing suits to be smaller and the heels to be higher”. Alltså handlar detta om hur sexistisk Trump är.

Thea Svensson protesterar emot Trump.
Foto: Emma Svensson

En annan stor anledning till varför kvinnor är upprörda är hans kommentarer om abort. Trump vill inte att landet ska stå för aborter, han tänker inte tillåta att staten betalar dem. Han är “pro-life” vilket betyder att han är emot att kvinnor ska ha rätt att göra abort som de vill. Han har alltså skrivit på papper som gör att kvinnor kan behöva gå igenom mycket osäkra aborter då han inte vill ge dem rättigheten att gå till en riktig doktor som vet vad de gör. Osäkra aborter kan gå helt fel, kvinnan kan dö. Han har förbjudit Amerikanska organisationer att stödja andra länders aborter. Alltså får inga pengar ifrån USA gå till kvinnor i andra länder som behöver dom till en abort. Dessa papper skrevs alltså under av Trump och en grupp män.

Jag tycker det hela är sjukt. Hur kan man låta någon som har en så dålig syn på kvinnor leda ett land? Hans kommentarer om hur kvinnor ser ut eller vad dom gör är sjuka. Det är män som han som får en enorm mängd tjejer att må dåligt över vilka dom är. Abortpapprena skrevs alltså under av en grupp män. Hur kan en grupp män få bestämma vad en kvinna ska eller inte ska få göra med sin kropp? För mig är det helt sinnesjukt.

Thea Svensson gravid.
Foto: Emma Svensson

Att ha Trump som president gör att vi alla tar många steg tillbaka. “Make America great again” var det verkligen så bra när kvinnorna skulle stå i köket samt ta hand om barnen, medans männen fick jobba? Ska vi låta tjejer runt om i världen dö bara för vi inte tänker stödja aborter? Då är det inte bara bebisen i magen som dör utan också personen som är gravid. USA är nästan känt för att många runt 16-års åldern blir gravida, många av dom har inte ekonomi eller möjlighet att ta hand om ett barn, för barnets egna skull är det nog bäst att inte bli född.