Tips till den som vill börja måla

Blomma i kruka. Motiv: Rasmus Nicklasson. Foto: Rasmus Nicklasson

Jag började måla när jag var runt 2 år gammal men jag började måla på riktigt när jag var typ 14 år. Mina första målningar var inte bra men de har blivit bättre med tiden. Jag har testat att måla med oljefärg och vattenfärg men jag gillar akryl mest, en färg som är typ som oljefärg men som torkar snabbare. Om du ska börja måla och aldrig har målat förut så rekommenderar jag att börja med akrylfärg. Den är lätt att måla med och eftersom den torkar snabbt så kan du måla över det du har målat om du inte blir nöjd.

Så varför tycker jag så mycket om att måla? Jag tycker inte bara att det är en rolig hobby utan det är också avkopplande, ett sätt att slappna av genom att slippa tänka på annat. 

För att bli bra på att måla så måste man öva. Dina första målningar kommer förmodligen inte vara särskilt bra men ju mer du målar desto bättre blir du.

Vad jag målar varierar. Jag tycker att det är roligast med frihandsmålning men ibland väljer jag att måla stilleben.

Stilleben är när man målar av olika saker som man själv har ställt upp. Det bästa med att måla stilleben är att det som man målar av står på samma plats hela tiden och det är lättare än att måla av saker som är i rörelse. Det man målar är oftast vardagliga saker till exempel blommor, böcker och frukt.

Stilleben har varit en konststil ända sedan antiken. Under medeltiden använde man det oftast för ett religiöst syfte men på 1500-talet började man bli mer intresserad av att måla naturliga föremål. Sedan dess har det varit en vanlig konststil.

Snart kommer jag också att publicera en video där du kan se när jag målar.