Tesla – framtidens bil

Pressbild från www.tesla.com

I våras var jag så ointresserad av bilar som man bara kunde bli. Jag visste vissa bilmärken och visste hur min drömbil skulle se ut, men inte mycket mer än så. Men sen en dag träffade jag min pojkvän, som är djupt beroende av bilar och han väckte mitt lilla intresse, speciellt för Tesla som är hans stora passion och expertis.

Redan i tidiga dagar av vårt förhållande satt han och visade mig att man kunde bygga sin egen Tesla på deras hemsida, samt förklarade detaljerat vad allt gjorde. Väldigt detaljerat.

När man får så mycket ofrivillig info om något, så blir man ganska insatt.

Vad är en Tesla?
Tesla är ett bil- och framtidstänkande företag, som bland mycket annat tillverkar deras hitt-bilar Tesla. Det finns i nuläget två modeller utav bilen, Model S och Model X, och inom kort kommer deras nya bil, Model 3, släppas. Vad som är så speciellt med Tesla är att det är en elbil som håller batteristyrkan lika långt som en bensinbil går på en tank. Alltså kan du ta dig från Kalmar till Göteborg på en laddning.

Men, skulle nu laddningen inte räcka, vad gör man då?

Jo, runt om i Sverige finns det flera tusentals laddningsstationer, bland annat Teslas egna Superchargers. Dessa laddningsstationer är specialbyggda, för just Tesla, och för att kunna mata in större spänning och därmed ladda fortare. Med en Supercharger laddar du din Tesla på minuter istället för timmar. Parkera vid en Supercharger och medan du väntar de där 40 minuter som det tar att ladda, så kan du ta en fika på stan eller liknande.

Pressbild från www.tesla.com

Tesla-bilarna är speciellt kända för sin enastående autopilot. Alla tre modellerna är utrustade med mycket väl fungerande autopiloter som hittar till de flesta platser i världen. Autopiloten anpassar hastigheten efter trafikförhållande, vägmarkeringar, och vägunderlag. Den håller sig i sin fil men kan utan problem byta fil och mycket, mycket mer.  Dessutom är bilen utrustad med åtta kameror och  ett flertal superkänsliga sensorer för att göra autopiloten och din bilresa så säker som möjligt.

 

Vad har framtiden att erbjuda?
Jag hade ingen koll på att bilindustrin hade kommit så pass långt att vi hade självkörande bilar förän jag hörde om Tesla.  I mitt huvud är det helt sjukt att något som vi är så beroende av i dagens samhälle nu kan ta sig fram helt utan mänsklig ansträngning.

Allt detta får mig att undra, vad har framtiden att erbjuda? I alla gamla framtids-filmer, som till exempel filmen Back To the Future från 80-talet, pratar de alltid om att vi vid det här laget kommer ha flygande bilar och pratande soptunnor. Vi är fortfarande en bit från flygande bilar kanske, men en helt självstyrande bil är inte helt lång ifrån. Vad är nästa grej? En bil som kan teleportera sig? Människor som kan teleportera sig själva? Med all den teknologin vi har idag, känns det som att allt är möjligt.