Sveriges dåliga trafikvett

När jag körde hem sent på kvällen för några veckor sedan så märkte jag hur lite respekt och trafikvett förare i trafiken har. Framförallt för mopeder som är ett mindre fordon som också kör långsammare. Tänk dig att du kör på en mörk krokig, ojämn väg med massa skog i 30 km/h och du möter en bil ungefär var tionde minut och det kör om 5 bilar på hela vägen. Det är inte bara bilförare som har dåligt trafikvett utan nästan alla i trafiken måste sköta sig bättre.

Klockan 17 på kvällen satte jag mig på min moped och körde hem. Jag hade reflexväst både på mig och på väskan så man enkelt ska kunna se mig från alla håll i mörkret. Jag hade en 2 mil lång resa och inte bara att jag hade ont i hela kroppen när jag kom hem så var jag också arg. Arg på att människor inte har trafikvett för att befinna sig i trafiken.

När jag möter en bil så bländar personen inte av men tillslut när jag blinkar med lyset så uppfattar föraren att de möter någon och bländar av. Bilarna bakom mig var inte heller bättre. När man ligger bakom ett fordon ska man aldrig ha helljus förrän man har kört om fordonet. När jag ser en bil i backspegeln så ser man att de har helljus hela tiden så man bromsar till för att de ska uppmärksamma att man ligger i vägkanten med mopeden, men bilarna bländar inte av för det så man måste vrida på backspegeln så man inte blir bländad. När bilen sedan kört om vet jag inte hur backspegeln är riktad då det är för mörkt för mig att se det.

Det värsta är nog inte att de människor kör med helljus utan att de kör om en väldigt nära och att de inte saktar ner. Man kör ner så mycket i vägkanten man kan så man nästan kör ner i diket, men de måste fortfarande köra om en meter ifrån mig. Sedan när de kör om mig använder de inte heller blinkers då de anser att mopeden är så pass liten att det inte behövs. Men det är lika mycket böter om du inte blinkar när du kör om en moped på en mindre väg som när du kör om en bil på motorvägen. När jag blir omkörd vill jag veta när fordonet kör om mig och det enklaste sättet är att fordonet använder sina blinkers.

Allt detta jag pratat om är pågrund av att människor inte har trafikvett nog för att vara ute i trafiken. Alla människor som befinner sig har oftast för lite trafikvett. Många säger att de har trafikvett men alla har gjort något dumt i trafiken någon gång. Vi alla behöver bättre trafikvett trots att Sverige ligger på tionde plats på listan över säkraste land att köra i.

Detta är bara ett exempel på en av många händelser på hur människor är i trafiken. Alla som befinner sig i och runt trafiken måste vara mer uppmärksamma på vad som händer. Under år 2014 var det knappt 300 000 registrerade motorcyklar i Sverige ghostwriter preise och olyckan inträffade drygt 300 gånger var av ca 30 personer dog vid olyckstillfället. Men man ska inte klaga på att motorcyklister kör som idioter för det är lika stor del motorcyklisternas och alla andra fordons uppgift att se till att olyckan inte händer.