Skolrugbyn 2015

Musiken hörs redan på långt avstånd från sporthallen i Kalmar. Ju närmre vi kommer, desto högre hörs basen och när vi närmar oss ingången kommer två ordningsvakter fram till oss och frågar vad vårt ärende är. Vi svarar att vi kommer från Fria Läroverken och att vi är här för att skriva ett reportage om Rugbyn 2015. Vi visar våra VIP-passagekort och vakterna släpper in oss. Väl innanför sporthallens dörrar mullrar musiken och man kan känna adrenalinet pulsera i luften. Vi passerar elever från Lars Kaggskolan, Stagneliusskolan och Jenny Nyströmsskolan, och alla ser lika exalterade och förväntansfulla ut. I allas ansikten står det skrivet: det kommer bli en storslagen kväll.

Med kameror i händerna går vi in backstage, där endast rugbyspelarna själva, administratörer och eleverna som medverkar i pausunderhållningen får vistas. Varken matcherna eller inledningsshowen har dragit igång än, vilket ger oss tid att gå in på plan och fotografera publiken och respektive skolas hejarklack. Över hela A-hallen i Kalmar Sportcenter sitter spotlights uppmonterade vars ljuskäglor glider över båda publikläktarna.

TIFO

Showen startar
Av en ansvarig får vi reda på att det snart är dags för rugbylagens intåg samt inledningsshowen. Vi sätter oss, tillsammans med reportrar och fotografer från andra tidningar, längs ena kanten på spelplanen för att få bra bilder. In kommer lagen, först dam- och herrlaget från Stagneliusskolan/Jenny Nyströmsskolan, och efter det dam- och herrlaget från Lars Kaggskolan. Publiken blir vild och hejaramsorna dånar, men trots det lyckas spelarna behålla ett stort lugn och fokus, något som speglar sig i deras blick.

Näst på tur står inledningsshowen som är indelad i två delmoment, ena halvan är arrangerad av Stagneliusskolan samt Jenny Nyströmsskolan, och andra halvan är arrangerad av Lars Kaggskolan. Showen går ut på att förlöjliga sin rivalskola, och i år är det filmtema som gäller. Stagg/Jenny har inspirerats av Hungerspelstriologin och har övat in en pampig show, och karaktärer som både Katniss Everdeen och Effie Trinket dyker upp. Kagg har istället valt att inspireras av Harry Potter, och showen bygger på när Hogwarts-eleverna blir tilldelade sina elevhem. Skratt och stående ovationer fyller hallen under båda showerna, och snart är det dags för det som alla har väntat på: matcherna.

simhopparen

match

Möte med Fanny
Dagen innan matchdagen får vi chansen att byta några ord med rugbyansvarig Fanny Gunnarsson från Lars kaggskolan i Kalmar. Vi sitter på ena läktaren i A-hallen, folk virrar omkring och förbereder inför den stora matchen. Alla ser stressade ut. Om 24 timmar kommer hallen vara fylld av skrikande ungdomar. Redan när vi skakar hand och presenterar oss hörs stressen i hennes röst.

Fanny berättar att rugbyn mellan Stagneliusskolan/Jenny Nyströmsskolan och Lars Kaggskolan är Sveriges största elevkårsevenemang.

– Det är inte störst på så sätt att det är flest personer som deltar, utan störst för att det omsätter mest pengar. Det är många skolor som försökt ta efter detta evenemang, bland annat i Lund, Oskarshamn och på andra ställen i Sverige, men de har inte lyckats på samma sätt som vi, berättar Fanny.

Vi frågar Fanny hur mycket tid elevkårerna lägger ner på detta evenemang varje år och hon svarar att de nästan lägger ner all sin fritid på detta.

– Men jag tycker att det är otroligt roligt och jag tror att det är därför jag orkar hålla på med det i flera månader, flera timmar om dagen. De senaste veckorna har jag inte gjort annat än att planera rugbyn. Jag har gått till skolan klockan åtta och varit hemma igen runt halv tolv på kvällarna. Jag vet att det låter galet, men det är fantastiskt kul, säger hon med tindrande ögon.

Det är inte bara elevkåren som lägger ner mycket tid på rugbyn utan även spelarna. Några veckor innan den stora dagen börjar lagen att träna fem dagar i veckan samt åka iväg på en helgs träningsläger.

– Stagneliusskolan och Jenny Nyströmskolan har en klar fördel då de har en egen hall att träna i. Lars Kaggskolan har inte tillgång till en egen hall så bara att boka halltider är ett stort projekt i sig, berättar Fanny och kollar ut över A-hallen.

På frågan varför Fanny tror att just detta eventet har blivit så stort svarar hon;

– Jag tror att det är för att det har hållit på så länge, sedan 1968 har rugbyn varit en tradition, alltså i nästan 50 år. Jag tror även att det blivit så pass stort för att Kalmar är en liten stad vilket betyder att alla har koll på rugbyn och allt vad det innebär, det blir som en gemenskap, säger hon och kollar på sin klocka med brunt läderband.

Innan Fanny måste rusa iväg får hon den stora frågan: vem vinner i år?

– Det är svårt att säga utan att vara objektiv. Jag hoppas ju självklart att Kagg tar dubbelseger, det känns som att det är dags nu. Det är mitt sista år här, så det vore väldigt kul om det blev så. Men Stagnelius har skrapat ihop ett väldigt starkt lag så jag tror att det kommer bli väldigt jämt, säger Fanny och börjar packa ihop sina grejer.

Vi tackar för intervjun och skakar återigen hand. Hon rusar iväg och är snart borta. Vi lämnar den luftiga idrottshallen bakom oss och längtar till den stora matchen. I morgon smäller det.

Matchdags
Mattrugby går ut på att göra mål genom att placera bollen på motståndarlagets tjockmatta. Laget som anfaller får tre försök på sig att göra mål, om alla försöken misslyckas går bollen över till andra laget. Spelarna får springa med bollen hur mycket det vill, samt passa bollen åt alla tänkbara håll. Motståndarlaget får i sin tur blockera anfallsspelarna. Mattrugby är en tuff sport, det krävs hård träning och alla spelare måste vara mycket skärpta.

Det går vilt till på planen. För att göra bra ifrån sig är det hårda tag som gäller, och det är nästan otäckt att se vilka hårda smällar spelarna får ta. Vad som tydligast går att urskilja hos spelarna är beslutsamheten och urviljan att få in bollen i mål. Båda matcherna är olidligt spännande. Under tjejernas match har Stagg/Jenny övertaget under i princip hela matchen, och de vinner även till slut, med 2-1. Killarna från Stagg/Jenny har även de övertaget under nästan hela matchen. De leder med 2-0 och läget ser mörkt ut för Kagg. Men så plötsligt vänder det, och Kagg får in först ett mål, och sedan ett till. Med bara några minuter kvar gör de sitt tredje mål, och vinner matchen med 3-2. Det blir alltså inte en dubbelseger för någon utav skolorna, men kanske är det lika bra, eftersom ikväll får alla vara vinnare.

Ett reportage skrivet av Signe Nylander, ESEST15A och Tea Finnman Wahlin, SAMED15A

skrattarN