Ska du bygga speldator?

Det första du ska tänka på när du ska köpa en ny dator är vad du ska ha datorn till. Ska du ha den till spel, film, arbetsstation eller familjedator? Om det är en speldator du är ute efter så kan du fortsätta läsa….

Satsa på processor och grafikkort
Om du ska ha en dator som är optimerad för spel ska du primärt satsa på bra processor och grafikkort för att det är det mest viktiga.

Vad ska man då tänka på med processorn? Många tror att men bara ska kolla på hastigheten men det är mer än det man bör kolla på, som till exempel hur många kärnor och threads processorn har. En annan sak som är viktig är att processorns socket är densamma som moderkortet.

Man ska även tänka på vad processorn har för typ av cacheminne. Det finns olika typer av cacheminne: l1, l2, l3 och här är l3-cache bäst. Desto mer l3-cashe du har desto bättre.

Nu kommer vi till grafikkort. Grafikkortet är, kan man säga, nästan som en egen dator och har ett mycket krävande jobb.  Så var bör du tänka på när du ska köpa ett nytt grafikkort? jo hur mycket minne den har,  vilken hastighet den har och om den är pci-express eller pci, vilken du väljer beror på vad du har för moderkort och detta framgår tydligt i produktnamnet. Extremt få grafikkort är pci idag men tänk ändå på detta.

Spelen blir allt mer krävande och då får man tänka på att man kanske får byta ut sitt grafikkort inom ett eller två, så ju mer pengar du spenderar på ett grafikkort avgör när du måste byta ut det.

Grafikkortet kommer du att behöva byta oftare än processor och allt annat, så du får alltså tänka på om du vill spendera pengarna på ett eller flera grafikkort, ja du kan faktiskt ha flera men då måste det vara samma modell på alla.

Mitt tips är att försöka spendera mer pengar på grafikkort eller flera men fler kan skapa problem för vissa spel-utvecklare inte lägger in support för fler grafikkort, men det blir allt mer vanligare.

Oftast räcker det med ett men det största nytta flera grafikkort gör är att det ser coolt ut.

Skärmavbild 2016-03-18 kl. 14.14.16

Så lycka till med byggandet.