Representation i media är viktigt

Häromdagen var jag och såg Rouge One på bio, och det här är en film som gör det här med represantion bra. Det är den mest mångfaldiga starwars filmen hittils, den latin amerikanska sådespelaren Diego Luna spelar huvudrollen. Fyra utav sex karakärer som filmen fokuserar mest på är inte vita, varav en är en robot. Jag blev så lyckligt överraskad, eftersom att det är så uppfriskande att se en sådan stor film våga ta just det steget, att faktiskt våga att ha en sådespelare med ett annat ursprung i huvudrollen. Jag vet att det är sorgligt att jag måste tänka såhär, för att mångfaldighet i filmer ska ju vara en självklarhet. Men det är det långt ifrån. Alla förtjärnar någon de kan se upp till. Som någon med utländskt ursprung hade inte jag någon karaktär i någon serie eller film som jag kunde identifiera mig med. Jag vill att filmer ska våga vara mer mångfaldiga, då gäller bara inte det folk med olika ursprung, utan också sexuell läggning och kön. Det är viktigt.

Jag har också stött på ett fenomen som heter “whitewashing”. När man “whitewashar” så erätter man skådespelare har blivit rollsatt som en karaktär som historiskt sett har varit av en annan etisitet med en vit skådespelare. Själva tanken av det här får mig att rysa i hela kroppen, det här händer fortfarande. Ett exempel är filmen “Stonewall”, Stonewall var starten av demonstrationer för homosexuellas och transpersoners rätt i samhället. Personen som startade det här var en svart transkvinna vid namn av Marsha P. Jackson. Filmen fick ett enormt bakslag på grund av att det endast finns två svarta personer i rollistan och att man bestämde sig för att totalt ersätta Marsha P. Jackson med en ny påhittad karaktär som heter Danny Winters. Danny tar sig an Marshas roll i filmen och hon får en helt bortglömd karaktär som inte ens har en viktig roll i filmen. där de skamlöst bytt ut rollen mot en ung vit man.

Debatten om det så kallade “whitewashing” har varit väldigt aktuell i film-bubblan, och musikalen Hamilton sätter verkligen alla nej sägare på plats. Alla som säger att till exempel James Bond inte kan spelas av Idris Elba på grund av hans hudfärg borde ta en titt på Hamilton. Hamilton har tagit whitewashing och vänt det helt. Musikalen spelas främst av folk som kommer ifrån minoriteter, och det visar unga folk att de kan göra det, det visar dem att även de kan lyckas. När man whitewashar så ersätter man bara inte en skådespelare (den främsta ursäkten brukar vara att man vill använda sig utav en känd skådespelare), utan det man gör är att man suddar ut en hel människas existens och det visar en hel minoritet, som vill bli representerade, att dem inte är viktiga nog. Det är 2017 gott folk och jag är inte ens förvånad att det här fortfarande är en grej.