Recension: Sherlock

BBCs Sherlock är en modernisering av den världskända detektiven Sherlock Holmes, som kom till liv i Sir Arthur Conan Doyles noveller i slutet av 1800-talet. Redan 2010, efter det första avsnittet sändes, fick Sherlock en internationell igenkännelse. Men vad är det en egentligen som gör den så bra?

Serieskaparna och manusförfattare, Mark Gatiss och Steven Moffat, är mest kända för deras jobb i Doctor Who och är självutnämnda superfans av de originella verken. Deras delade intresse av Sherlock Holmesböckerna ledde de till att skapa en modern version av Sherlock Holmes.

Sherlock är en kriminalserie med olika mysterium från Sir Arthur Conan Doyles noveller. Serien kretsar kring Sherlock Holmes och hans medhjälpare John Watson. I första avsnittet möter vi John Watson som, enligt hans psykolog lider av posttraumatisk stress. Han möter av en slump en av sina gamla skolkompisar som introducerar honom för Sherlock Holmes som liksom Watson behöver en rumskamrat. Han märker så småningom att Sherlock inte är som vanliga människor och har en väldigt hög intelligensnivå. Serien visar oss förhållandet mellan Sherlock, en väldigt intelligent man med få sociala förmågor, och John Watson, en veteran som precis kommit tillbaka från Afghanistan. Deras relation blir starkare och sätts på prov när de möter olika hinder och blir konfronterade av olika brottslingar.

“Other detectives have cases. Sherlock Holmes has adventures.” – Steven Moffat

Det som lockade mig till denna serien är det fantastiska sättet som serieskaparna och manusförfattarna Gatiss och Moffat, väljer att berätta historierna och hur vi följer med i alla steg av Sherlocks fantastiska tankegångar. Sättet serien är filmad och redigerad gör det lätt för tittarens ögon och hjärna att hänga med. Sherlocks tankar framställs genom text, inzoomade detaljer och intensiva monologer. Jag som tittare blir utsatt för en berg-och-dalbana av känslor, tack vare de brillianta skrivandet och skådespeleriet.

Benedict Cumberbatch och Martin Freeman blev efter sina roller i serien igenkända världen runt. Skådespelarna har nu varit med i stora filmproduktioner som till exempel Martin Freeman som spelar Bilbo i The Hobbit och Benedict Cumberbatch som nyligen spelade huvudrollen i Doctor Strange. Deras personkemi framför kameran gör serien mer trovärdig och som tittare blir man mer insatt i karaktärerna.

Serien avslutade nyligen den fjärde säsongen som lämnar oss alla osäkra om seriens framtid. Serien är inte strukturerad som en vanlig serie. Varje säsong har tre avsnitt som är 1 timme och 30 minuter långa, varje avsnitt blir därför som en kortare film. Detta är ett beslut som BBC har tagit då säsongerna inte släpps varje år.

Det bästa med denna serien är att den inte tar sig själv så seriöst. Med det menar jag att även om seriens genre är drama så är inte skribenterna rädda för att lägga in skämt för att lätta atmosfären. Detta gör de på ett väldigt bra och subtilt sätt.

“I never think; alright I’m doing a drama now there can’t be any jokes or I’m doing a comedy now there can’t be any moments of pathos.” – Mark Gatiss

Den exceptionella filmningen, välarbetade redigeringen, de träffsäkra replikerna och den komplexa relationen mellan John Watson och Sherlock Holmes är några av anledningarna till att serien Sherlock, enligt mig, är en av de mest välproducerade serierna genom tiderna.

⭐⭐⭐⭐⭐