Recension – Fear Street: Part One – 1994

Mord, svek och övernaturliga mysterium, det hittar vi i Fear Street-filmerna. En förbannelse som funnits i staden Shadyside i över 300 år ska nu fem ungdomar få ett slut på. Tillsammans försöker de lösa en mordgåta samtidigt som de slåss mot det övernaturliga och andra, helt vanliga personer.

Fear Street: Part One – 1994 släpptes den 2 Juli 2021 i USA på Netflix. Filmen är regisserad av Leigh Janiak och baseras på böckerna “Fear Street” som är skrivna av R.L Stine. Det finns tre olika Fear Street filmer som utspelar sig under en tidsperiod på tre veckor. Filmen handlar om en stad som heter Shadyside där det skett flertalet mord under flera tillfällen. Det som är konstigt med dessa mord är att de flesta som begått morden är döda. Alltså är mördarna personer som varit döda i flera år. De mördarna som inte är döda har varit helt vanliga personer som fått en “flipp” och dödat en massa personer. När morden begås så är det inte bara en person som dödas, det är oftast en massaker som sker då. Detta beror på en förbannelse i staden som funnits i över 300 år som är orsakad av häxan Sarah Fier. Hon hade lagt en förbannelse över staden eftersom att hon blev hängd i ett träd då hon blev anklagad för häxkonst. 

Filmens handling kretsar kring fem ungdomar ska lösa detta och försöka överleva. I detta gäng finns det fem personer och den första personen är Deena (Kiana Madeira), hon har en väldigt stor roll i filmen och det är faktiskt nästan bara hennes fel att denna förbannelsen kommit tillbaka då hon orsakade att hennes kompis Samantha, eller Sam som de kallar henne (Olivia Scott Welch) hamnade på en plats som väckte förbannelsen till liv. Detta har gjort att Sam är den som mördarna vill åt vilket ungdomarna tror beror på att Sam var den som störde Sarah Fiers viloplats. Deena har en lillebror vid namn Josh (Benjamin Flores Jr.) som man i början inte ser lika mycket av men med filmens gång så blir han mer och mer involverad och man upptäcker även att han är väldigt smart och en bra problemlösare.

I början av filmen så är många från Shadyside i Sunnyville som är staden bredvid, för en match i Amerikansk fotboll. Där möter vi även Kate (Julia Rehwald) och Simon (Fred Hechinger) som också är en del av deras gäng. Kate och Simon är väldigt involverade under filmens gång och med hjälp av Kates kunskap så kan de gå vidare med sitt äventyr. Under filmens gång stöter de på olika utmaningar och problem som de måste lösa tillsammans. De stöter även på personer som hjälper dem men det finns också personer som gör det svårare för dem att lösa detta mysterium. Väldigt mycket handlar om samarbete och att kunna lita på varandra. Deras huvudsakliga uppgift är att skydda Sam då hon som sagt är den som mördarna är ute efter men de andra får också vara försiktiga då mördarna är efter allt och alla som står i vägen. 

Min åsikt om filmen är att den var väldigt bra tack vare hur själva filmen har gjorts och att man inte riktigt kan förutse vad det är som kommer hända. Skådespelarna var också väldigt bra på att leva sig in i sina roller och detta bidrar till intresset när man tittar på filmen. Jag tyckte att filmen var intressant och att det faktiskt inte fanns stunder som var långtråkiga eller som man inte förstod handlingen.  Väldigt spännande och kul film att se och som får den som tittar att fundera på vad som kommer hända härnäst och ifall man själv kan lösa vad förbannelsen beror på och hur man ska bli av med förbannelsen. I helhet så var det en välgjord film, både med skådespeleriet och hur det filmats och redigerats. Som avslutning vill jag rekommendera att kolla på de andra två Fear Street-filmerna så man får reda på hela handlingen och hur det slutar för ungdomarna och alla andra i staden.    

Betyg: 4 av 5        

About the Author

Amela Thaqi
Hej jag heter Amela, 17 år och går andra året på Kalmar Fria läroverk på ekonomiprogrammet.