Recension: Da Vinci’s Demons (2013)

davincisdemons

Da Vinci’s Demons är en serie som handlar om det kända renässansgeniet, Leonardo da Vinci och hans oberättade historia. Regissören är David S. Goyer som mest är känd för sitt jobb i den kända Batmantrilogin Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises.

Året är 1477 och den 25-åriga Leonardo da Vinci är i full gång med sina idéer och tankar. Allt tar en oväntad vändning när da Vinci stöter på en mystisk turk och han berättar om den heliga boken som heter The book of leaves. Turken är med i en mystisk kult som kallar sig för Sons of Mithra och de behöver alltså Leonardos hjälp för att hitta den försvunna boken. Samtidigt måste Da Vinci välja sida när det kommer till en maktkamp mellan påven och familjen Medici i Florens, då de båda vill ha geniet Leonardo da Vinci och hans geniala uppfinningar på sin sida.

Redan vid första avsnittet i den första scenen blev jag fascinerad av hur estetiskt tilltalande för ögat serien är och det var ett stort plus för mig. Den sagoliknande musiken, som klingar i bakgrunden, går absolut inte att missa. Musiken komponerad av den talangfulla Bear McCreary som bland annat har gjort musik till den kända serien The Walking Dead.

När jag tittade på den första gången så kom den lilla historianörden i mig fram och jag älskade det jag såg. De har fångat Italiens vackra arkitektur och den underbara renässanskulturen i Florens. Det är en serie som får dig att vilja lära dig mer om ursprunget. Jag satt definitivt och googlade Leonardo da Vinci efter den första säsongen. Serien visar verkligen hur mycket utav ett geni Leonardo da Vinci verkligen var, och man får följa med i hans tankegångar och uppleva hans idéer, på ett sätt som påminde mig av den kända BBC-serien Sherlock (2010). Det är nästan omöjligt att inte bli helt kär och investerad i karaktärerna och serien i helhet. Jag ville veta mer om karaktärerna och deras bakgrund historia, som serien gjorde ett bra jobb att förklara. Det går definitivt inte att missa Tom Rileys prestation som Leonardo da Vinci. Tom Riley är en fenomenal skådespelare som tyvärr inte är så känd som han borde vara, han bevisar för alla i denna serien hur bra han är och han passar perfekt för rollen.

Jag ger denna serien fyra av fem guldstjärnor ⭐⭐⭐⭐
Serien är ett enda stort äventyr som fick mig att skratta och sitta på kanten utav min stol av spänning.  När det kommer till produktion och kvalitet så ligger denna serien väldigt högt på min lista av serier som jag sett. Jag fastnar för serier som har en originell idé som inte gjorts förut och presterar idén på ett bra sett, det gör mig väldigt lycklig. Det enda som gör mig frustrerad är att det är en serie som många inte har hört talas om och inte sett, så om du funderar på att börja titta på en ny serie så skriv upp Da Vinci’s Demons  på din lista. Jag rekommenderar den starkt!