När blir populärkultur finkultur?

cognac

Alla vet vi att de finns, kanske inte inom vårt direkta synfält, men de finns där. Alla av oss kanske inte möter dem i vardagen, men vi råkar på dem i filmer, TV, böcker, radio, tidningar och podcasts.

Jag talar om de intellektuella, sofistikerade och bildade människorna. Snobbiga och vräkiga, kanske vissa skulle välja att kalla dem. De är människorna som läser Oscar Wilde och Shakespeare, lyssnar på, och kan all fakta om The Beatles och Johnny Cash och för djupa och ingående diskussioner kring huruvida August Strindbergs författarstil förändrades genom åren. Ni vet, den sortens människor.

Jag har alltid fascinerats av kunskap, men allra främst av människorna som besitter stor kunskap. Jag tror att majoriteten av oss respekterar intelligenta människor på ett speciellt sätt, ett sätt som vi inte riktigt kan sätta ord på. Vi avundas dem på avstånd, för låt oss vara ärliga nu, finns det inte en liten dröm inom oss alla att sitta i läderfåtöljer, jämföra Diane Keaton med Max von Sydow över lite fin whiskey samtidigt som Ella Fitzgeralds ljuva stämma fyller rummet?

Jag funderade på detta häromdagen, hur kan jag uppnå min dröm om att vara en av dessa människor? Då slog det mig. Tänk om jag inte behöver anstränga mig alls? Tänk om jag inte behöver gräva ner mig i fakta om Paul McCartney och lära mig röka cigarrer för att betraktas som intellektuell. Kanske är allt som behövs bara tid. Förr eller senare kommer väl författare som J.K Rowling, John Green och Suzanne Collins räknas som lika kultiverade och fina som Vilhelm Moberg och Charles Dickens? Kommer våra tonårshjältar så som Beyoncé, Håkan Hellström, One Direction och The 1975 inom sinom tid att anses vara lika sofistikerade som Frank Sinatra och David Bowie? Kommer folk i framtiden inte längre skämmas över att de kollar på dokumentärer om Justin Bieber, kommer de istället att göra det med stolthet?

Så, alla ni, som tillsammans med mig delar drömmen om att vara en i det intellektuella, lärda sällskapet. Låt oss inte stressa för att passa in i denna intelligens-mall, låt oss istället luta oss tillbaka, iaktta hur tiden går och njuta av vetskapen om att vi snart kommer tillhöra eliten inom finkulturen.