Napoleon bakom fasaden

Napoleonbakelse

Napoleonbakelse

Vi känner alla till att Napoleon var en stor krigare och kung. Han vann omkring 40 fältslag, effektiviserade armén genom att öka marschtakten från 7 steg/min till 12 steg/min, dök upp där fienden minst anade honom, beundrades av européerna och var en mäktig, självkrönt kejsare över Frankrike. Men, vem var han egentligen?

Napoleon var en mästare av propaganda, han lät sig avmålas som en hjälte och gentleman. Men, bakom den kaxiga fasaden dolde sig en osäker romantiker med ett sårbart ego. Under sin barndom på Korsika var han något av en nörd. Han var flitig i skolan och tog sig själv på mycket stort allvar. Redan som barn var han besatt av allt militärt och idolen var ingen mindre än Hannibal.

När Napoleon bara var 9 år gammal sattes han i en internatskola i Frankrik. Han talade dålig franska, betraktades inte som en riktig fransman och retades av sina klasskamrater. Napoleon hade en mörk personlighet, han var envis och maktkär. Trots det stannade han kvar i Frankrike och började senare på en ansedd krigshögskola. Där avklarade han sina studier på bara ett år, av tre avsedda. Den franska revolutionen var då i full gång och Napoleon såg revolutionen som en möjlighet till karriär. Bara 23 år gammal blev han brigadgeneral före dubbelt så gamla män.

Förälskelse och svek
På en bjudning träffade han änkan och tvåbarnsmamman Josefin. Napoleon blev blixtkär, men Josefin var inte lika säker. Han skrev kärleksbrev efter kärleksbrev till henne, men inget svar kom.  Napoleon var ingen direkt kvinnomagnet. Han hade ett uselt bordskick, han kastade i sig maten och brydde sig inte mycket om vad som låg på tallriken. Han uppförde sig dessutom opassande framför kvinnor. Han tog danslektioner och övade med en stol, men gav slutligen upp. Josefin var skeptisk, men Napoleon gav sig inte. Han överröste henne med presenter och gick med på allt hon begärde. Tillslut gav hon efter och de gifte sig borgerligt. Det Napoleon inte visste var att kärlekshistorien skulle få ett plötsligt slut. När Napoleon krigade mot mamlukerna i Egypten, var Josefin otrogen med en officer i Paris.

Napoleon blev alldeles rasande när nyheten nådde honom. Han blev fullständigt förkrossad och tillät sig efter detta aldrig att älska igen. Napoleon bestämde sig också för att ta en sexuell revansch. Han tog sig flera älskarinnor och behövde inte mer än 3 minuter med var och en. Han sägs därtill ha haft en liten utrustning och en av hans många älskarinnor var så besviken över hans förmågor i sängkammaren att hon ställde fram klockan för att fortare bli av med honom.

Självkröning och nederlag
I Paris år 1804 krönte han sig själv till Kejsare i Norte-Dame. Han bar en mantel, sydd med guldtråd som vägde hela 35 kilo. Den lilla nörden från Korsika som aldrig riktigt dög hade tagit revansch. I sin tron gjorde han även nu slut på sitt äktenskap med Josefin. Han önskade sig en tronarvinge och hon hade inte gett honom någon. Nu var det Josefins tur att bli förkrossad och det blev hon. Hon vädjade till honom att låta bli, men han lyssnade inte. Han gifte sig istället med Marie Louise från Österrike och hon gav honom precis som önskat, en son. Det sägs att han gifte sig med en livmoder och det var ungefär så det var.

År 1912 kunde propagandakungen inte längre framställa sig ur bättre dager. Hans slag i Moskva var ett totalt misslyckande. Hela 90 % av hans arme stupade. Den store krigaren hade begått ett fatalt misstag. Britterna och de allierade förvisade honom till Elba. En liten ö utanför Italien. Men, efter mindre än ett år rymde han tillbaka för att strida ytterligare en gång. Han blev slutgiltigt besegrad vid Waterloo, tvingades abdikera och landsförvisades än en gång. Nu låg däremot Elba inte tillräckligt långt bort och han förvisades därför till en ö i Sydatlanten kallad St.Helena.

En av världens en gång mäktigaste män levde nu helt utan lyx, med bara några betjänter till hands. Han gick upp i vikt till hela 90 kilo, tog sitt tjänstefolk till älskarinnor, skrev memoarer, pysslade i trädgården och spelade kort. Napoleon brann av bitterhet. Efter 6 år på ön blev han slutligen sängliggandes med magbesvär. Han anklagade britterna för att ha förgiftat honom. År 1821 dog han. Obduktionen visade inga bevis för anklagelserna. Napoleon begravdes omärkt på ön, men grävdes senare upp och skickades tillbaka till Frankrike där han till slut begravdes i Invaliddomen i Paris. Napoleons sista ord var “armen”, “Frankrike”, “överbefälhavaren” och “Josefin.