Mysteriet Sia

mysteriet_sia

Det första jag gör när jag vaknar på morgonen är att gå igenom mina sociala medier. En dag när jag gjorde just detta så såg jag en bild som Ellen DeGeneres hade lagt upp på sin Instagram. Det var en bild på Ellen själv och artisten Sia. Personligen älskar jag Sias musik, så när jag såg att hon hade sjungit på showen så gick jag direkt in för att kolla på framträdandet.

På scenen stod Sia tillsammans med dansaren Maddie Zigler, men man såg bara Maddie. Sia stod bakom en lång svart klänning och sjöng medan Maddie sköter själva dansframträdandet.

Ungefär så ser alla Sias framträdande ut. Sia har valt att inte visa sitt ansikte för omvärlden för att hålla sitt liv lite mer privat. Detta är en ganska stor sak att göra i dagens samhälle, med tanke på hur exponerade alla kändisar är nu för tiden. Med alla sociala medier som finns får vi ta del av de flesta kändisars liv och vi får vet allt från vad deras hund åt till frukost till hur mycket deras kylskåp kostade.

Droger och peruker
Sia Fulers karriär började redan 1993 och hon hade en liten karriär under många år. När hon väl släppte en låt som heter ‘Breath Me’ tog hennes karriär fart och hon började bli mer och mer känd, vilket hon inte tyckte om. Efter det gick hon in i en depression och blev beroende av droger. När Sia sedan kom tillbaka några år senare så valde hon att inte visa sitt ansikte, vilket var en väldigt smart sak att göra, måste jag säga.

Eftersom kändisar oftast är så öppna på sociala medier tror jag att folk nästan förväntar sig att få vet allt om sina idoler, så när nu Sia inte gör som alla andra så vill folk veta mer. Alla har koll på hennes signaturstil, vilket är de överdrivna perukerna. Håret och mysteriet är ett bra PR trick som blir en snackis, vilket gör att folk lyssnar mer på henne. Jag tror också att det måste vara otroligt skönt att hon inte blir lika lätt igenkänd.

Sia kan gå ut och handla mat på USAs motsvarighet till ICA utan att behöva stanna och ta kort med fans var tionde sekund. Hon får ett riktigt privatliv. Men samtidigt så förlorar hon en hel del på det också. Eftersom hon inte visar sitt ansikte så har hon inte gjort några turner fram tills nu, vilket gör att hon tjänar lite mindre. Dock tror jag inte att det gör så mycket i hennes fall, men hon förlorar fans på det också tror jag. Folk vill se sina idoler. Folk vill se dem live och folk vill träffa dem. Sia tar på sätt och vis ifrån dem den chansen när hon väljer att inte uppträda så mycket.

Kärlek till musiken
När jag satt och sökte runt om Sia, började jag undra om det finns fler artister som har gjort samma sak som hon har gjort. Jag kollade vidare och insåg snart att det faktiskt finns ganska många som gör likadant. Daft Punk, KISS, Hollywood Undead, Slipknot och många fler. Sia är inte ensam om att göra såhär, inte alls, men Sia gör det lite mer extremt då hon valt att inte göra turnéer fram tills nu eller göra speciellt många meet&greets.

Jag tycker att det Sia, och så många andra artister, har valt att göra är helt fantastiskt. Jag tycker det är jättehäftigt att de faktiskt lyckas gömma sig så bra som de faktiskt gör. De förlorar en del på det så klart, men de tjänar väldigt mycket på det också. Folk älskar ju mysterier, och en fantastisk sångröst utan ansikte är ett perfekt mysterium!

En sak är  i alla fall säker, de artisterna som har valt att göra så här, gör det verkligen för deras kärlek till musiken och inte för att bli kända.