Mordet på Therese Johansson Rojo

iphonehand

Sveriges egna dag
Det är den 6 Juni 2009, Sveriges nationaldag. Therese Johansson Rojo ska snart sluta 9:an. Det är fyra dagar kvar innan skolans avslutningsbal och 11 dagar kvar tills hon ska fylla 16 år. På hennes blogg har hon skrivit om klänningen hon köpt till balen och bett till gudarna att ingen ska ha en likadan.

Fest i Stockholms förort
Denna kvällen, den 6 Juni, är det fest för alla nior på Hoppabacken vid Sockenplan i Stockholm. Therese, eller Tess som hon kallas, ska dit med sina vänner. Med sig har hon en flaska tysk vodka som hon köpt från spritbilen. Ina, hennes kompis, märker att Tess är på gott humör denna kvällen, glad och sprallig. Hennes outfit består utav ett par vita byxor med en skinnjacka.

Väl på festen är det endast jämnåriga med några undantag från äldre som följt med vänner. Det är trevlig stämning, folk är glada och exalterade över att skolan snart är över. Nu väntar gymnasiet och nya utmaningar. Therese är på festen med hennes bästa vänner. De delar upp vodkan i plastglas och spär ute den med Trocadero. Ifrån Hoppbacken ser man globen, denna kvällen är den upplyst i en stark lila färg. De fnyser åt färgvalet, det skulle ju vara gult och blått vid denna speciella dag.

Gamla flamman
På plats finns Gordon, Therese före detta pojkvän. De har varit ihop i tre olika omgångar under högstadiet, 2,5 år sammanlagt. Gordon umgås mycket med Jennifer, Tess bästa vän denna kvällen. Tess som vid detta laget är lite smått berusad blir nyfiken och otålig mot de två vännerna som snackar med varandra. Hon ställer frågor och sluddrar på orden och de två skrattar bara. Det Gordon inte vet är att Tess fortfarande har känslor för honom.

Till festen kommer Sam, en vän till Gordon. Sam som annars är en väldigt social typ är denna kvällen lite tyst och tillbakadragen. Det hans vänner inte vet är att i hans telefon står det ett meddelande med texten, “Therese Johansson Rojo ska vara död innan balen”. Sam dricker Coca cola ikväll, sedan han blev ihop med sin tjej Sara har han slutat med alkoholen. Han försöker få tag på Sara, han ringer, men mobilen är avstängd. Han skickar ett sms 21:23 “Varför är din mobil avstängd, svara när jag ringer”. Klockan 21:29 skickar han ännu ett sms “jag smsar när det är gjort, ring mig”.

Klockan 11 kommer Sara till Hoppbacken. Hon är glad och pratsam, Tess går fram och pratar med henne. Hon noterar att Sara har blekt håret. De är inte vänner, men har gått på samma skola i 4 år. Allt verkar vara i sin ordning och det är en härlig stämning på platsen. Sara stannar bara i en halvtimme, hon går senare hem till en kompis istället. Sam stannar kvar.


Framåt kl 12 börjar folk gå. Vissa blir upphämtade av sina föräldrar och andra går till en annan fest då spriten har tagit slut. Inas mamma ska hämta upp henne och Tess, men innan de går säger Tess att hon måste kissa och springer in i skogen. Efter ett tag skickar Ina ett sms till Tess och frågar var hon är. Hon får ett meddelande tillbaka där de står att hon kommer snart, sedan tar batteriet slut i Inas mobil.

Spårlöst försvunnen
Tiden går och Tess syns inte till någonstans, Ina blir efter ett tag orolig och frågar de tiotal som är kvar om de har sett Tess. Alla skakar på huvudet. Den lilla gruppen som är kvar börjar leta efter henne. De ropar och frågar annat folk runt omkring men ingen har sett henne. Några ringer oroligt sina föräldrar och ber om att bli hämtade. Det är mörkt i skogen, folk snubblar fram på stigarna samtidigt som de ropar Tess namn. Efter ett tag hör Gordon, som är med och letar, hur en kompis ropar att de har hittat Tess. Han ser de vita byxorna och när han kommer fram ser han att Tess ligger på rygg.

Jennifer springer till folksamlingen runt Tess och ramlar klumpigt över henne, hon tänker fort och börjar göra hjärt- lungräddning som hon har blivit lärd i skolan, men hon blir bortknuffad, “Akta, ge henne utrymme så att hon får luft” skriker någon argt.

Fall och slag
Kl 00.46 kommer första samtalet till SOS. Det sägs att det är en tjej som har druckit för mycket och ramlat i skogen. Det rinner blod ur hennes mun och hennes läppar är blå, flickan är medvetslös men har puls.

Gordon springer ner till villaområdet i Stureby för att möta upp ambulansen. Han skriker åt dem att ta med alla saker, att hon finns långt in i skogen. De plockar ur alla sina grejer utom båren, deras tanke är att de ska få denna mycket berusade tjej att gå därifrån på egna ben, att det ska få henne att nyktra till.  De går in i skogen, Gordon går före på stigen, efter ett tag börjar han skrika på de andra och de ropar tillbaka.

Två föräldrar är på plats och utför hjärt- lungräddning men när ambulanspersonalen kommer utbrister de förtvivlat att Tess är död. De kollar efter någon uppenbar skada på huvudet men Tess är näst intill skadefri. Hon ligger prydligt på marken, kläderna är rena och fina.  En i ambulanspersonalen är även narkosköterska och börjar . Hon stoppar ner en slang i Tess hals för att hjälpa henne att andas. När hon ska stoppa ner slangen ser hon att det inte ser normalt ut i strupen. En annan ur ambulansen utbrister “Men kolla som hon ser ut på halsen”.  Runt Tess hals löper en röd ring, det ser ut som att hon har blivit strypt.

Efterspelet
Polisen var på plats kort efter och markerade stället som en mordplats. Kl 02:03 dödförklarades Therese Johansson Rojo, hon hade kvävts till döds. Dagen därpå rapporterade Radio Stockholm att två jämnåriga, en pojke och en flicka hade anhållits för mord. Pojken var misstänkt för mord och flickan för anstiftan alternativt medhjälpan utav mord. Båda förnekade  misttankarna.

Det var  Sam som togs in på förhör, senare blir även hans flickvän Sara ett intressant motiv i förundersökningen. Jämnåriga som var närvarande på festen vittnade om att Sam gick efter Tess, in i skogen. Samtidigt som förhören pågick tog Polisen reda på deras mobiler och tog även hand om all dess data. De hittade sms-konversationer mellan de två ungdomarna som gav starka bevis.

Sara hade nämligen smsat Sam och att hon ville göra slut den 13 Maj. Ett ryckte om att han och Tess hade “strulat” på valborg hade nått henne och gjort henne mycket arg. Sam blev otroligt upprörd och började skriva att hans liv var förstört, att han gör vad som helst för att få tillbaka henne. Han skriver även specifikt att han till och med skulle kunna döda för att kunna få ha kvar Sara hos sig. Den 15 Maj svarade Sara med att Therese Johansson Rojo ska vara död innan balen.

Domen
Den 10 juni häktades de två 16-åringarna. Rättegången inleddes den 19 Augusti och avslutades inför öppna dörrar den 9 september. Rätten dömde de båda för anstiftan utav mord på Therese Johansson Rojo. De två fick senare gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning och den 23 Oktober blev det klart att ingen, vare sig Sam eller Sara led utav någon allvarlig psykisk störning.  Det blev ett fast beslut om att de skulle få 1 år och 8 månaders sluten ungdomsvård, även att det skulle betala 60 000 kr vardera till Therese föräldrar i skadestånd.

“Sam” och “Sara” är inte personernas riktiga namn. Reportaget är en sann historia och utspelade sig under år 2009. För att få veta mer angående om mordet på Therese Johansson Rojo: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2519&grupp=22227