Media på hal is

elever_aker_skridskor

Skolämnet idrott och hälsa är ett ämne som har väldigt många olika åsikter bland ungdomar och vuxna. Vissa tycker att idrotten i skolan är ett jobbig ämne att ha och vissa älskar det. Men på gymnasieskolan Fria Läroverken Kalmar verkar det som klasserna ESEST15A och SAMED15 tycker om sina idrottslektioner och framförallt sin lärare. Dessa klassers idrottslektioner är väldigt varierade och idag är de och åker skriskor i gamla ishallen.

Efter en promenad på 15 minuter kommer jag till gymnasieskolan Fria Läroverken. Det är en soliga dag och man kan nästan känna i luften att våren är här och att vinterns kalla kyla börjar dra sig tillbaka. Dörrarna öppnas och när jag kommer in möts jag av Klasserna ESEST15A och SAMED15 som precis ska börja dra sig mot ishallen och de möter mig med glada leende båda är ivriga att svara på mina frågor.

Spralliga eleversanna_och_maja2
Bland alla elever möter jag Sanna 16 år som förklarar varför idrottslektionerna på Fria är bättre än idrottslektionerna på hennes högstadieskola.

– Jag har alltid varit ganska atletisk så idrott borde ha varit ett roligt ämne för mig om inte min idrottslärare på högstadier hade varit så dålig. Det gjorde idrott till den jobbigaste ämnet i veckan och man ville alltid skippa den. Men här hittar vi alltid på något nytt och tar tråkiga moment och gör dem mer spännande, och att ha Åsa som lärare gör ju det hela så mycket bättre.

Sanna berättar lite om vad som skiljer en vanlig idrottslektion och Frias idrottslektion.

– Åsa låter oss vara med i planeringen och frågar om vad vi vill göra. Vi har också haft moment som relaterar till vår mediautbildning, som till exempel filmorientering och andra mediarelaterande saker. Vi har också haft 80 – talstema där vi klädde ut oss och skapade en egen danskoreografi.

Queen Åsa har talat
Efter ett tag får jag äntligen tag på den kända idrottläraren Åsa Kalsson. Hon berättar för mig varför det kan vara svårt att vara en idrottslärare.

– Idrott är ett ämne som många kommer med dåliga erfarenheter från högstadiet, och tycker att det är väldigt jobbigt att röra sig, att duscha och allt sånt där. Men det gäller att försöka att göra saker som kan intressera majoriteten och sedan kanske göra något som intresserar den resterande delen. Det finns ju kriterier som eleverna måste uppfylla men man kan ändå försöka göra det så intressant som möjligt.

Asa_is_awesomeÅsa berättar för mig att hon har jobbat som lärare i ungefär i 9 år och att hon tycker det är viktigt att ta tid med varenda elev och lära känna dem och skapa en bra stämning i klassen. Hon berättar också att en bra stämning i klassen ger motivation till eleverna och det gör hela upplevelsen bättre.

Åsa förklarar varför ämnet idrott och hälsa är så viktigt.

– Det som är viktigast är den fysiska aspekten av idrott, men man ska så klart ha förståelse för varför man gör vissa övningar, men barnen behöver röra sig mer i skolan. Man blir piggare, man lär sig mer, man orkar sitta still, man sover bättre om nätterna, vilket gör att du presterar bättre i skolan, och i nuvarande läget har vi för lite idrott i gymnasieskolan, men det vill vi ändra på.

Efter en rolig idrottslektion på isen, fylld av mycket skratt och många fall börjar jag ta mig hem med vinden i ryggen och ett leende på läpparna.

About the Author

Kristina Lindberg
Elev på Fria Läroverken Kalmar och har en mental ålder på 55 år gammal.