Livet som danslärare

Nybro kulturskola är en skola som har funnits i många år. Där kan man lära sig allt från att spela teater, till att dansa och även lära sig spela instrument. Den enda dansläraren på kulturskolan är Emir Lopez. En 46-årig dansare som har varit på kulturskolan i 12 år.

Emir pratar
Foto: Lilly Sävenryd

Emir började dansa när han var liten, nästan direkt efter han hade lärt sig att gå eftersom att han är uppväxt i en familj där man dansar mycket. Hans mamma var den som lärde Emir att dansa latinamerikanska danser och ju äldre han blev så märkte han att detta var något som han ville satsa på.

Emir har i Kulturskolan i Nybro 9 stycken grupper, där det går ungefär 150 elever och i Vimmerby har han 6 stycken grupper där det går ungefär 54 elever.

Emir berättar vilka som ska dansa
Foto: Lilly Sävenryd

Det som är så bra med kreativa yrken, som musik, teater, konst och dans. Det finns inget slut i skapandet. Det finns alltid något kreativt man kan skapa utifrån egen känsla och utveckla nya koreografier, vilket är roligt då den enda gränsen som finns är sin egna fantasi. Säger Emir

Emir förklarar ett nytt steg
Foto: Lilly Sävenryd

Emir påpekar även att på dansuppvisningar är det mycket man behöver tänka på. Alla ska kunna sina koreografier, rekvisita och kostymer ska inhandlas. Tekniken med ljus och ljud måste vara fixat, samt att allt ska marknadsföras. Allt detta är såklart stressigt i stunden men det slår inte när man får se och visa människor vad eleverna har lärt sig under året.

Emir avslutar med att säga det roligaste med dansuppvisningarna är att se glädjen hos både eleverna och även de som har kommit för att se danserna, vilket smittar av sig till en själv.

Vad är det roligaste med att ha dansuppvisning?

”Det roligaste med dansuppvisningar är att man märker av glädjen både hos eleverna och de som tittar, och det smittar också av sig till en själv!”