LÅT MIG TA EN ÖL TILL MATEN

Idag kan en 18-åring rösta, kan ta körkort, kan sitta i fängelse och gå ut på krogen och ta 15 shots av ren sprit men kan inte ta en starköl hemma till maten. Detta vill jag ändra på genom att låta vanliga mataffärer sälja drycker upp till 6%. Förstå mig rätt jag gillar konceptet med systembolaget, jag tycker det ska vara svårt att få tag i sprit och att det ska vara hög åldersgräns på det. Men borde man inte som 18-åring kunna dricka öl eller cider hemma?

Jag tror starkt att konsumeringen av sprit kommer minska ifall det blir lättare att få tag på cider. 18-åringar är relativt gamla och har vänner som är äldre som skulle kunna köpa ut starksprit. Skulle de istället kunna köpa ett gäng öl var skulle det bli mer dricka med mindre procent, tycker inte du att det låter som ett bättre alternativ? Alla 18-åringar har såklart inte vänner som är 20+, men helt ärligt har majoriteten vänner som känner någon. Är det inte mindre farligt att dricka något med lite procent än att dricka Absolut vodka med 40%?

Jag förstår absolut att sänkt åldersgräns leder till ökad tillgänglighet, men jag får rösta, sitta i fängelse och jag kan till och med köpa tobak och ändå anser staten att jag inte har ansvar nog att hantera alkohol på egen hand. Jag får alltså om tre månader gå ut på krogen och supa mig stupfull om jag vill. Men jag får då fan inte gå på en 18-årsfest och dricka cider eftersom jag inte är 20. Jag vill ha en ändring i samhället som låter en myndig person få köpa dricka upp till 6%.

 

About the Author

Gabriel Bogarp
Tjo, mitt namn är Gabriel Bogarp och jag studerar samhälle media på Kalmar Frialäroverk.