Kampsport framtidens sport

I Kalmar har kampsport som träning vuxit sig allt starkare med åren. Jag har tagit mig till en av träningslokalerna för att få träffa en kampsportutövare. Sverker Nilsson, 25 år, instruktör och aktiv thaiboxare.

Thaiboxning eller Muay Thai, som det heter på thailändska, är en thailändsk fullkontaktskampsport. Som i Sverige introducerades av Krister Bergenhall 1977. Krister är idag en legend inom Thaiboxningen.

Sverker berättar att han har utövat kampsport i 10 år. Han har tränat olika sorters kampsporter men slutligen fastnade han för thaiboxning.

Fler unga väljer att gå med
Till skillnad från många andra kampsporter har thaiboxningen få och enkla tekniker. I stället för att lära sig fler och fler tekniker slipar thaiboxarna sina grundtekniker, sin fysiska kondition och tekniska finesser.

De senaste åren har Sverker även lärt andra utöva sporten, som instruktör i thaiboxning. De har idag cirka 75 medlemmar, varav 40-45 stycken är aktiva, berättar Sverker.  

-Thaiboxning är en grym sport som inte bara handlar om att slå varandra, utan att ha respekt och lojalitet mot varandra, berättar Sverker.

Seger i alla tävlingar
Muay Thai är en åttapunkters kampsport, det vill säga; fötter, knän, händer och armbågar. En thaiboxningsmatch går under fem ronder gånger 3 minuter och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän och armbågar och de enda skydd som används är handskar, tandskydd.

Sverker berättar att han själv varit med och tävlat och det har gått riktigt bra, av tre tävlingar har han vunnit alla gånger.

-Thaiboxningen är den kampsport som jag brinner för och den ligger mig närmst om hjärtat. Man ska inte bara slåss, utan man tävlar under kontrollerade former och följer man inte detta hör man inte hemma, vare sig lektorat preise på matcher eller i träningslokaler. Vidare berättar Sverker att han som kan “slåss” får ingripa för att skydda och hjälpa en annan person om det skulle behövas.

-Än har jag inte behövt ingripa, men jag drar mig  inte för att hjälpa en annan människa om det skulle behövas.

Thaiboxningen har vuxit sig allt starkare i Sverige och Sverker menar att sporten bara  kommer fortsätta att växa sig allt starkare.