Illaluktande passagerare borde bannas från bussen

busskortalma

Fem dagar i veckan väntar en bussfärd i den kyliga morgonen och ytterligare en på eftermiddagen. Det är under denna tiden inte ovanligt att man råkar hamna framför eller bakom en odör. De flesta passagerarna är väldoftande, tysta och skötsamma, men det finns undantag. Undantag som förstör hela bussresan. Då och då kommer en tung rökare in. Den tunga rökaren sitter oskyldigt på sin plats medan den täta rökstanken lägger sig som ett påtvingat duntäcke över oss närsittande passagerare. Luftstrupen drar ihop sig och man tvingas att andas medvetet – in genom näsan och ut genom munnen, för att få tillstymmelse till luft.

Sedan har vi den överkonsumerande parfymanvändaren. En passagerare som ofta tar gestalten av en ung kvinna. Sittande på sin plats fibblar hon med mobilen och slänger håret bakom axeln. Liksom för att anmärka på att hon är där, trots att ingen på meters avstånd har betvivlat det. Den sockersöta doften är så intensiv att de flesta passagerare vrider på huvudet i försök att inte inhalera ytterligare en dos av obehag. Är man dessutom doftöverkänslig är det inte ovanligt att röda, kliande rodnader dyker upp på huden.

Sist men absolut inte minst har vi alkoholisten. Han som slår sig ner och dinglar med huvudet, stinker han “bara” sprit startar han gärna en högljudd konversation som väcker hela bussen ur sin trötthet. Men, om han därtill luktar kiss, då tiger han. Stanken av sprit och stanken av sprit och kiss tillsammans är nästintill outhärdlig. Den gör en spyfärdig, den får en att tro att alla säten på bussen är smutsiga till den grad att man inte ens borde sitta ned.

Nu är jag trött på dessa vidriga överraskningar. Alkoholister, tunga rökare och överkonsumerande parfymanvändare borde inte få åka med på bussen, men om de av någon anledning måste åka med borde de hänvisas att sitta i en bestämd del av bussen. Vi som har astma, är parfymallergiska och doftöverkänsliga borde inte tvingas utstå denna fasa på bussen. KLT tar redan hänsyn till de med pälsallergi genom att hänvisa passagerare med pälsdjur att sitta i en viss del av bussen, på samma sätt borde man ta hänsyn till oss med astma, parfymallergi och doftöverkänslighet.