Hjälp från 2016

2016 var för många ett dåligt år. Internet svämmar över av människor från hela världen som indikerar detta. Terrorattacker, rekord varma temperaturer och i många ögon Trump. Till och med så lades det tid på att uttrycka sitt hat genom alla dessa memes, “Dear 2016… Y U NO END!?”. För mig var det likadant.

Ja, 2016 var för mig ett riktigt dåligt år. Många utav mina alldeles närmsta insjuknade och hamnade på både sjukhus och psykiatri av olika psykiska anledningar. Det var en jobbig tid och den enda rollen jag kunde ha i allt kaos var att fungera som ett stöd för andra. Jag kände denna skyldigheten att hjälpa de jag brydde mig om. Men all research jag gjorde på internet för att hitta lösningar stämde inte in med verkligheten. Eller så sa hemsidorna två olika saker och inget stämde med det ena eller det andra. Jag behövde direkt verbal information från någon som var ordentligt utbildad. Denna någon var Per-Olof Nylander, docenten och specialistläkaren i psykiatri.

Besök på Vita Villan (psykoterapimottagning)

Efter en stunds väntan uppe i trappuppgången så får jag hälsa på Per-Olof och som visar mig in på sitt kontor. Rummet som jag träder in i är väldigt stilrent. Det är ingen speciell inredning förutom en traditionell arbetsyta med ett skrivbord och en kontorsstol. Två gråa fåtöljer står i ena hörnet och jag blir hänvisad dit att sätta mig. Per-Olof själv slår sig ned vid sitt skrivbord. Han lägger undan några papper och visar sig redo. Jag drar inte ut på det hela utan inleder intervjun med att fråga honom om vad ångest och depression egentligen är. Han berättar att ångest är en ständig oro för någonting, något som man kan ha ibland eller jämt.

  • Har man depression så känner man sig ständigt nedstämd eller ledsen. Man har tappat glädjen i livet. Man skall ha gjort det, varje dag ständigt, minst 14 dagar i rad. Antingen känner man sig nedstämd eller tappat glädjen. Antingen båda eller den ena eller den andra.”

På frågan om hur vanligt depression är och om det går att bota svarar Per-Olof att depression drabbar vad 3e människa någon gång i livet oavsett man eller kvinna.

  • Ånger och oro har ca 25-30% av alla människor. Beror på typ utav ångest. Man kan lindra och förbättra men oftast är det svårt att bota. Men ibland så kan man bota om man får rätt hjälp. Fobi, exempelvis, är en ångestdiagnos. Fobin går att få bort.

Jag skriver ner de sista orden i mitt dokument vilket ger samtalet en liten paus. Per-Olof frågar ifall han hinner att gå och hämta en kopp kaffe inna vi fortsätter. Jag svarar, absolut, och passar på att rätta stavfelen jag lyckades få ned innan han kommer tillbaka in i rummet. Jag fortsätter med frågan, om ångesten eller depressionen tar över ens vardagliga liv till en stor del, hur kan man förhålla sig till nära och kära?

Per-Olof tycker och rekommenderar starkt att man skall berätta hur man mår. Så att de förstår. Och att man skall förvänta sig att ens föräldrar kommer att hjälpa en. Annars kan man inte få hjälp.

Då ställer jag följdfrågan, är det rätt att be om hjälp av sina vänner?

  • Man kan alltid be om hjälp. Det är upp till en själv om man vill berätta om hur man känner att man mår. Det tycker jag att man skall göra. Oavsett vänner eller föräldrar.

Ja, vad har man för hjälp? Vad kan man gå för terapi?

Tydligen finns det finns tre möjligheter man kan hjälpa någon. Medicin, samtalsterapi, och att man kombinerar. Exempel på samtalsterapi är KBT (kognitiv beteendeterapi), som kan hjälpa mot då ångesttillstånd. IPT (interpersonell terapi) som också hjälper mot exempelvis ångesttillstånd, stressyndromer eller bipolära sjukdomar.