Hiphop-musikalen Hamilton

Jag hördes tala om en musikal för inte så länge sedan, det är en musikal som har trendat sedan förra året sen den först gjorde sin debut på Broadway. Den är så omtalad att man inte kan undvika den, så nyfikenheten tog över och jag gav mig. Jag gick in på Spotify och tog fram albumet och började lyssna på låtarna från början till slut. Eftersom att musikalen bara består av låtar och knappt någon dialog så kan man följa historien utan problem. Efter en lyssning av öppningslåten “Alexander Hamilton” var jag helt såld. Det var något jag aldrig hört förut. Musikalen jag talar om är kallad “Hamilton”.

Musikalen följer Alexander Hamilton, en av USA:s grundare, genom hans liv. Den 37 årige Lin Manuel Miranda, som skapat musikalen har bland annat vunnit flertal Tony Awards, en Grammy samt ett Pulitzer Prize för musikalen Hamilton. Han har även vunnit för en av hans tidigare musikal som heter “In the Hights”. Lin-Manuel fick idén att skriva Hamilton när han var på solsemester i Karibien och han läste Alexander Hamiltons självbiografi. Han sa att han kunde dra paralleller mellan Hamiltons liv och en nutida rappares resa till toppen.

Det är de här parallellerna som gör musikalen så intressant, medan jag lyssnade på albumet så kan man hitta influenser från rappare som Nas och Biggie. Grundlagsfäderna är porträtterade som rappare och alla sjunger och rappar i sina egna stilar beroende på deras personlighet. Thomas Jefferson, spelad av Daveed Diggs, som var äldre än Hamilton och hade ett äldre sätt att se på olika frågor, sjunger gamla genrer som jazz och boogie-woogie. Lin Manuel Miranda, beskriver den som “En musikal om Amerika förr, framförd av nutida Amerika” kallade man den.

 

Banbrytande, normbrytande och livsändrande var bara några av de hundratals positiva recensionerna som musikalen har fått. Musikalen bryter normer genom att till exempel använda sig av rap och hiphop, det är något som aldrig gjorts förr. Det är en Hip Hop musikal om USA:s grundlagsfäder. Det låter helt absurt, och det låter som en kombination som aldrig ska funka men det gör det. Det gör mer än att funka, det är revolutionerande. Musikalen fick inte bara hyllningar på grund av sin fantastiska musik utan också på grund av valet av skådespelare. Alla huvudkaraktärer i musikalen är spelade av skådespelare med utländsk bakgrund.

Lin-Manuel Miranda mannen som ligger bakom musikalen och  som även spelade (han spelar inte rollen längre) Alexander Hamilton är av latin amerikanskt ursprung. Det här är också en av de främsta anledningarna till varför musikalen först blev så uppmärksammad i media. Amerikas grundfäder är istället nu spelade av folk som råkar vara svarta och latin amerikanska och det gör inte musikalen mindre trovärdig, det gör den inte sämre, utan det gör den bara hundra gånger bättre.

Skådespelarna är så fantastiska så när man kollar på den så bryr man sig inte om deras ursprung man är för fast i storyn. Det är ett smart val av lin Manuel Miranda, det gör att fler folk kan relatera till dessa grundfäder, musikalen får de att verka så riktiga på alla sätt. Man kan liksom relatera till dem.  Men i min åsikt så kunde valet av skådespelare inte blivit bättre. Det musikalen gör är att den visar verkligen att vem som helst kan spela en roll oavsett hudfärg.

Jag rekommenderar verkligen musikalen till alla, men speciellt dig som gillar musik och historia, för att det finns flertals saker att nörda sig över. Den här musikalen fick mig som att lära mig om hur Amerika blev självständigt och vad som hände efter. Musikalen ger mig som tittare ett unikt perspektiv på hur dessa människor för länge sedan hanterade hela situationen. Jag som tittare kan helt plötsligt relatera till deras problem och dessa grundlagsfäder som byggde upp Amerika känns som riktiga människor för en gångs skull. Musikalen är helt enkelt perfekt på alla sätt och vis.