HEATH LEDGERS SISTA ROLL

The Dark Knight från 2008 är en äventyrs- och actionfilm som utspelar sig i staden Gotham city. Filmen handlar om en kamp mellan Batman (Christian Bale) och Jokern (Heath Ledger), en kamp om stadens själ. Detta skulle bli Ledgers näst sista film.

The Dark Knight var den andra filmen i Christopher Nolans Batmantrilogi. Filmen var regisserad av Christopher Nolan och skrevs av honom och hans bror Jonathan Nolan. När de skulle spela in den första filmen (Batman begins) så fick Heath Ledger förfrågan om att spela rollen som Batman, men han tackade nej, för att han trodde att det skulle bli som Tim Burtons Batmanfilmer. Men, när den första filmen kom ut, gillade Ledger den så mycket att han ville vara med och fick då rollen som The Joker.

Innan Heath gjorde sin version av Jokern så hade vi bara sett Jack Nicholsons version i Tim Burton’s Batman (1989). Att göra en egen version av Jokern, utan att härma Jack Nicholson, hur rör man sig eller pratar eller beter sig utan att göra samma version, Heath var alltså tvungen att komma på en helt ny Joker. För att göra detta så låste han in sig i ett hotellrum i 6 veckor, bara för att skapa en galen karaktär. Under de månaderna så skrev han också en dagbok med massa konstiga och sjuka saker.

Hans tolkning av Jokern har blivit hyllad av flera filmkritiker som bland annat anser att hans improvisationer är makalösa. Ett exempel är scenen när sjukhuset sprängs. När Ledger går ut från byggnaden (som ska sprängas) så blir det inte en så stor explosion som det var väntat, utan en liten en, han vänder sig om och förstår ingenting men han går inte ur karaktär, han håller den och gör en fantastisk improvisation.

Heath ville också gärna sätta på sig sminket själv, för att det skulle synas i filmen att Jokern själv hade gjort det. Han hade också vax på kinderna som skulle föreställa ärr, men vaxet gick långt in i munnen och gjorde att han knappt kunde prata, han var också tvungen att slicka sig på läpparna för att vaxet inte skulle stelna, om han inte hade gjort det så hade han fått gå till sminket varje tjugonde minut. Eftersom att han gjorde det så många gånger så blev det en del av karaktären.

Hans rolltolkning av Jokern skulle dock bli hans sista. Han dog den 22 januari 2008 på Manhattan i New York. The Dark Knight hade premiär den 25 juli 2008, han dog 6 månader innan filmen hade premiär. Hans syster hittade honom död på hans säng i hans lägenhet, han hade blandat antidepressiva läkemedel med alkohol.

När han dog så hade han huvudrollen i filmen The Imaginarium of Doctor Parnassus, men tyvärr så dog han innan filmen blev färdig. Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law tog sig an hans roll efter att han hade dött, det som de tjänade på sin del av filmen, skänkte de till Heaths syster Kate Ledger.

Många säger att han dog på grund av prestationsångest, att han inte trodde att han kunde klara av de krav som han ställde på sig själv.

Efter att Heath hade dött fick han 3 priser för bästa manliga biroll en Oscar postumt. Det var hans familj som fick gå upp och ta emot alla utmärkelser och priser som Heath Ledger vann.