Hästar är inte bara en sport – utan även en livsstil

Jag möter Mika Lindén vid ett stall onsdagen den 5 Maj kl. 18.00 i Sandvik. Solen har precis börjat titta fram efter en regnig dag och Mika går med grimmorna i handen mot grinden för att hämta in hästarna där de står och väntar på att få komma in. Hon ger mig ett leende och kramar en häst som står vid grinden. Mika har bestämt sig för att ta en tur ut i skogen med sin häst Bobby. Jag är här för att prata med henne om varför hästar är ett så stort intresse.

Innan vi kan bege oss iväg på en ridtur med Bobby tar vi in de andra hästarna i stallet som står vid grinden. När vi kommer in känner jag tydligt doften av hösilage som finns i höpåsar en bit bort. Några steg framför mig står en tjej och sopar stallgången, det är Johanna Josefsson och vi hälsar på varandra.

När jag frågar Mika om hon kan berätta lite mer om sig själv säger hon att hon är 14 år och bor i Vassmolösa utanför Kalmar. Hennes största intresse är hästar. Hon har ingen egen häst men en häst som hon hjälper till att ta hand om. För några år sedan höll hon inte på med hästar men nu har intresset kommit tillbaka och hon hamnade i ett stall i Sandvik utanför Kalmar. Hon är nu stallskötare och ryttare i stallet sedan ett tag tillbaka.

På frågan om varför hon valt att ägna så mycket av sin fritid åt hästar svarar Mika att hon blir lugn av miljön och att hästarna betyder mycket för henne.

– Det bästa jag vet är att rida ut i skogen efter en jobbig dag i skolan och under pandemin har hästarna betytt mycket för mig. De är som en familjemedlem men också en vän, svarar hon med ett leende. 

Bredvid mig hänger ett tretal träns som har sina bestämda platser med både namn och färg. Mika tar genast Bobby ut ur stallet mot grusplanen för att starta ridturen. Medan Mika förbereder det sista inför ridturen står Bobby och krafsar med hoven i marken i väntan på att få rida iväg till skogen. Det känns som att Mika får en helt ny energi när hon hoppar upp på hästryggen.

Vi beger oss mot skogen. Mika sitter på hästryggen och jag går bredvid. Solen skiner och fåglarna kvittrar när vi kommer på en smal stig med stubbar och högt gräs. När jag frågar Mika om hon bara håller på med hästar för miljön, svarar hon;

– Jag håller på med hästar för att man kan göra så många olika saker, man kan liksom både hoppa och köra dressyr och vara ute i skogen och ta det lugnt men man får också liksom en kompis som man kan gosa med och ha roligt med.

Eftersom jag själv håller på med hästar så förstår jag vad hon menar. Man har länge sagt att djur uppfattas som kärleksfulla och man har därför kunnat använda djur inom vård och rehabilitering. Det är också en växande mängd internationella forskningsstudier som indikerar att djur kan ha värdefulla effekter på människan och främja för det första hälsan och välbefinnandet både fysiskt och psykiskt.

Även samspelet mellan häst och människan är viktig. Detta har uppmärksammats allt mer de senaste åren. Hästen är inte bara en fantastisk atlet som erbjuder sport på olika nivåer och inom olika discipliner utan den har även en viktig terapeutisk betydelse som kan betyda mycket för människan.

Solen skiner under hela ridturen, det prasslar i löven och fåglarna fortsätter kvittra samtidigt som Mika och jag kommer tillbaka till stallet. I stallet träffar jag återigen Johanna Josefsson som står och fyller på vatten till hästarna. Johanna är ägare till några av hästarna och även stallägare. Hon berättar när jag frågar om varför just hon håller på med hästar att,

– Jag håller på med hästar för att det är djur som jag tycker väldigt mycket om, man får mycket tillbaka när man gör rätt och man får ett ansvar där man faktiskt måste ta ansvar.

Hon berättar även att man kommer ut i naturen och i friska luften vilket är en fördel för henne samtidigt som hon beskriver känslan av att få rida ut i naturen i solen. Då är känslan som bäst. Det är även viktigt att hantera hästarna rätt och framförallt vid ridningen. Både sitsen och tygeltagen är en stor fördel och ett bra redskap för att klara av hästen och för att man ska fungera tillsammans. Det är den pedagogiska processen kring hur människor lär sig att hantera och rida hästarna som är viktigt.

Hur viktig är sitsen för att du och hästen ska fungera?

– Sitsen är väldigt viktig när man rider. Hästen känner av minsta lilla och det är väldigt viktigt att man är balanserad och avslappnad, berättar Mika.

Hon verkar lugn och trygg i det hon säger samtidigt som hon tycker att det är viktigt att göra rätt när det gäller djur. Hon berättar att det inte alltid går som man tänkt sig men då får man fortsätta hålla lugnet för att inte göra hästen orolig.

Som en avslutande fråga innan jag beger mig ut mot bilen för att åka hem frågar jag Mika om vad det är som är viktigt med kommunikationen mellan henne och hästen?

– Kommunikationen mellan mig och hästen är väldigt viktig. Det är viktigt att man klickar med hästen och att man passar bra ihop för att man ska bli ett bra team.

About the Author

Emilia Obermayr
Mitt namn är Emilia Obermayr. Jag är en glad tjej på 17 år och går andra året på medieprogrammet på Fria Läroverken i Kalmar.