Hamngrillen i Färjestaden

Klockan är halv tio på morgonen, solen skiner nere på hamnplan i Färjestaden och jag är påväg att möta upp Eva Fransson som tillsammans med sin man är chef och driver Hasses Hamngrill. Flaggorna piskar i vinden, fiskmåsar skriker från strandkanten och ute på trädäcket ser jag Eva som sätter upp parasollen och förbereder inför dagens fina väder. Eva möter mig med ett leende på läpparna och välkomnar mig till Hamngrillen. Jag möts av den fina serveringen med utsikt över Kalmarsund och den kalla glassfrysen som rymmer allas favorit; kulglass. Vi slår oss ner och intervjun kan börja.  

Eva berättar att hon är 56 år och bor i Färjestaden. 

– Jag har mina rötter från södra Öland i Grönhögen och från Stenåsa på östra sidan av Öland men har bott i Färjestaden sedan 1968 med mina föräldrar och jag har inga syskon berättar Eva. 

Eva fortsätter att berätta om sin roll som är att vara en god medarbetare till sina anställda. Hon räknar sig också som chef och ansvarig för hela verksamheten tillsammans med sin man Ove. 

På frågan om hur Eva började jobba på Hamngrillen berättar hon om när hon var liten och tjatade på sin pappa att han skulle köpa en korvkiosk. Evas pappa fick åka med Eva och hennes mamma in till Kalmar på kvällarna när hon låg i baksätet på deras gamla opel. Inne i Kalmar åkte de till en korvkiosk som hette Kirres korvkiosk på Esplanaden och där åt Eva korv med mos. Det fanns även en liten korvkiosk nere vid kajkanten i Färjestaden som Evas föräldrar fick köra ner henne till för att handla. 

Eva berättar att år 1977 köpte hennes föräldrar Hamngrillen, tidigare var verksamheten en turistbyrå. Under åren som gått har familjen Fransson byggt ut och utökat sin verksamhet och det har gått bra. 

På frågan om vad det bästa med hennes jobb är berättar Eva att det är att hon får bestämma vilka hon får jobba med. 

Elin Nilsson Walldén Serverar en härlig mjuklass med blandad päron- och vaniljsmak.

– Jag får jobba med ungdomar, jag tror inte jag hade kunnat jobba med folk i min ålder för är att ungdomar är heta på livet, de siktar högt, de sätter mål och vill tjäna pengar. Jag vill jobba, kämpa framåt, pang pang nu ska vi tjäna pengar!

Då jag vet att Coronapandemin har drabbat många företag under året som gått, frågar jag Eva hur de har påverkats av pandemin.

Eva berättar att pandemin har varit tuff för dem i och med att allt har varit så osäkert, folks rädsla, deras rädsla och att varje gång det kommit en ny restriktion har det skakat om dem. Eva tycker att de är en av få verksamheter som har klarat sig bra för att de som restriktionerna har krävt har redan funnits i deras verksamhet. Hamngrillen har inte behövt kasta ut kunder eftersom att de inte serverar alkohol utan de följer restriktionerna som det ser ut just nu, de kan erbjuda takeaway och stänger 20:30. Personalen på Hamngrillen har även erbjudit sig att gå ut på parkeringen för att lämna mat till kunder i riskgrupp, betalningen kan ske via swish och det har fungerat bra enligt Eva.  

På frågan om vad den största skillnaden är sedan innan pandemin förklarar Eva att den största skillnaden är att de inte kan bemöta kunder som de har gjort tidigare år.

– Förut serverade vi vid bord, vi var nära kunden. Idag får vi hålla de här avstånden som behövs och lämna brickan i en lucka som kunden kommer själv och hämtar, vilket man faktiskt lär sig. 

Eva berättar vidare att hon tror på denna sommaren så mycket att hon till och med har anställt fem personer extra i sommar. fortsättningsvis vill hon inte att vi glömmer att vi fortfarande behöver hålla avstånd i mat och glassköer. 

Det är snart dags att öppna Hamngrillen och jag kan på håll se den första kunden för dagen. Vi reser på oss, jag tackar för mig, Eva vinkar av mig och tar emot den första kunden för dagen. 

About the Author

ellinorje
Hej! Jag är en 18-årig tjej som går andra året på estet media linjen på Kalmar Fria Läroverk. Min fritid spenderar jag helst i stallet tillsammans med min familj och vänner!