Glass som inte smälter

glass_yadayadaÄta glass utan att få klibbiga händer? Inom kort går det även under de varmaste sommardagarna, detta påstår forskare från Edinburg och Dundee. De har nämligen upptäckt ett protein som gör glassen mer motståndskraftig mot värme, och som även ska förhindra bildandet av iskristaller och ge glassen en slätare konsistens. Hur fungerar det?

Glass som inte smälter lika snabbt i solen kan enligt forskare ligga på hyllorna inom tre till fem år. Experter tror sig ha hittat ett recept för en kraftigare glass som gör barndomsminnen av klibbiga händer till historia. Receptet är baserat på ett naturligt protein som binder samman luft, fett och vatten i glassen, vilket gör det mer tåligt mot värme. Det nya proteinet ska skapa en fastare och längre varande glass som håller sig fryst mycket längre, trots sol och värme. Forskarna från Edinburg och Dundee påstår att det också kan förebygga bildning av iskristaller och garantera en fin och slät konsistens som gör att glassen känns lyxigare.

Det nya proteinet gör att det krävs mindre fett för att tillverka glassen, vilket gör den mindre rik på kalorier och därmed nyttigare än tidigare. Forskare är mycket spända på resultatet och tror att det kommer vara en stor fördel för både konsumenter och försäljare.

Hur mycket tid man har på sig att göra slut på glassen beror helt på olika faktorer, som vilken typ av glass det är och hur vädret är, men skillnaden mellan glassen vi har nu och det nya receptet är stor. Experterna uppskattar att det kommer ta 3-5 år för denna nya glassen att ta plats i affärerna.