Det är roligt fram tills att något allvarligt händer

– En dag med Växjö Lakers säkerhetsansvarige.

Det är lördag vilket betyder hockeylördag i Vida Arena, Växjö. Det innebär mycket förberedelser inför en match. En av dem som jobbar är Ron Wähämäki, säkerhetsansvarig på Vida Arena. “Det är roligt fram tills att något allvarligt händer”, säger Ron.   

Det är en kall lördagsmorgon när jag tillsammans med Ron beger mig till Vida Arena, Växjö Lakers hemmaarena. Dagen till ära bjuder på ett matchmöte mellan Växjö Lakers och Brynäs IF med nedsläpp 15:00. Klockan är 10 när vi anländer till arenan. Som hockey fanset jag är känner jag direkt igen den svala kylan från isen när jag kliver in, samtidigt som tomheten ekar. Lugnet innan stormen. Jag följer med när han börjar med  att låsa upp dörrar till toaletter och entréingångar till arenans sitt och ståplatser. Samtidigt börjar några av dagens vakter ramla in på arenan. När klockan närmar sig halv tolv hämtar Ron alla walkie talkies och går till baren Powerbreak på plan 2. Det är där Wähämäki tillsammans med alla ordningsvakter och publikvärdar har sitt “högkvarter” innan arenan öppnas för allmänheten.

På frågan om vilka det är som normalt brukar jobba under honom under en match, svarar han följande.

– Dagens match klassas som en normal match, vilket betyder att det inte finns några större risker under denna matchen. De som då jobbar under mig idag är 30 publikvärdar och 16 ordningsvakter.

Att jobba som säkerhetsansvarig innebär att man kan utsättas för olika situationer och möta olika personligheter. Därför menar Wähämäki att man bör ha bra social kompetens för att kunna prata med allt och alla om något händer.

– Min roll som säkerhetsansvarig här idag är att se till att både publik, spelare och ledare får vara med om en trygg och säker tillställning. Samt att alla regler för stora evenemang uppfylls enligt regelboken.  

Risker och åtgärder

Det finns diverse olika risker med en hockeymatch. Inte bara är det en risk för en hockeyspelare att ge sig ut på isen, även lagets supportrar kan bli en risk beroende på vilka de är och hur många.

– Matchen styrs mycket av förhandsinformation. Vi vet ungefär hur många bortasupportrar som kommer och vi känner väl till våra egna supportrar. Det är egentligen det som är de stora riskerna med idrottsevenemang förutom alkoholen. Idag, till exempel har vi fått indikationer på att det kommer ett begränsat antal bortasupportrar. Det finns ingen hotbild och inga större risker med denna matchen.

Matchstart

Det är snart dags att slå upp portarna till arenan. Innan öppning följer jag med Ron när han i Powerbreak baren ska hålla genomgång med alla ordningsvakter och publikvärdar om vad det är som gäller inför dagens match. Hur många som kommer, vart alla ska stå och vad dem ska göra. Klockan börjar närma sig och Ron tillsammans med ett gäng publikvärdar som ska scanna biljetter och vakter står nere i entrén. Utanför dörrarna står ivriga hockeyfans som väntar på att släppas in i arenan, de flesta står grupperat och pratar och skrattar i väntan på att släppas in. När klockan slår 13:00 ska arenan öppnas närsomhelst. “Då kör vi!” skriker Ron och alla intar sina platser. Arenan öppnas och restauranger och barer fylls på medan minuterna mot nedsläpp närmar sig.

– Stämningen på en hockeymatch är i regel väldigt bra. Det är hög stämning, mycket tryck och bra liv på hemmaklacken som är här för att stötta sitt lag.

För varje minut som går intar fler och fler supportrar arenan. Från att imorse ha varit helt tyst med mycket utrymme att cirkulera på, har ljudvolymen ökat och fyllts med prat och skratt. Wähämäki patrullerar runt i hela arenan, på alla våningar för att se till att det är lugnt. Innan matchstart går han upp till sitt rum på plan 4 där han har utsikt över hela arenan. Isen, publiken och restaurangerna. Hans rum är utrustat med skärmar där han kan se publiken samt en kontroll som han kan styra sin kameran med.

Det närmar sig nedsläpp och arenan släcks ned när Växjö Lakers intro rullar på storbildsskärmarna och i högtalarna. Klacken på hemmastå börjar dra igång och får med sig hela publiken att klappa och jubla när spelarna äntligen åker in på isen.

Matchslut

Det blir en mycket trevlig och spännande match i Vida Arena. Växjö vinner tillslut med 3-2 i förlängning. Efter att Brynäs i andra perioden lyckades ta ledningen med 1-2 stod vi alla inför en spännande tredje period. Med pucken i mål kvitterade Lakers till 2-2 och i förlängningen dröjer det inte länge förens en lakersspelare sätter pucken i mål. Taket lyfter i arenan när publiken jublar för sitt vinnande lag.

Arenan töms snabbt på folk. Återigen lyder den tystnad som var när jag och Ron anlände till arenan denna morgon. Cirka en och en halv timme efter matchens slut när allt är låst, lämnar jag och säkerhetsansvarige Ron Wähämäki hallen med ett leende på våra läppar.

About the Author

Moa Kvist Ragnarsson
Jag heter Moa Kvist Ragnarsson. Jag är 17 år och läser samhälle-media på Fria i Kalmar. Mitt liv består mestadels utav träning och att umgås med kompisar. Tjingeling!