Creepypodden

Vad är det som gömmer sig i källaren? Vem är det som skriver till mig från min döda flickväns facebook-konto och vad är det som rör sig utanför tältduken i mitten av natten? Det är frågor som vi får svar på i en av Sveriges största podcasts, Creepypodden.

Creepypodden görs av Jack Werner som skriver manuset, översätter spökhistorier från utlandet och sållar bland alla historier som skickas in av lyssnare. Tillsammans med Ludvig Josephson, som är producent, utgör de en fantastisk duo.

Formatet bygger på att spökhistorier läses upp av Jack Werner och Ludvig Josephson, men även andra skådespelare. Historierna, som även kallas “creepypastor” (ett namn som kommer ifrån copy/paste) kommer dels från mail som skickas in av lyssnare, och dels från internetforum så som Reddit och 4chan. Varje avsnitt har ett tema, såsom “Nattskiftet”, “Deepweb” och “Sömnparalys”. I podden finns det rum för allt från vandringssägner till paranormala fenomen och omtalade övernaturliga varelser, exempelvis Slenderman och Getmannen.

Creepypodden passar till det mesta. Det är ett fantastiskt och underhållande sätt att döda tid på, men det går lika bra att verkligen grotta ner sig i varenda avsnitt och göra egna efterforskningar till de olika övernaturliga företeelser som podden tar upp.

Om du inte är harig av dig blir podden en otrolig stämningsförhöjare till såväl en mörk höstpromenad som en ljus sommarnatt.

Jag tror att en betydelsefull anledning till varför Creepypodden är så omtyckt är för att den på ett sätt drivs av lyssnarna. Vi får, på ett interaktivt sätt, vara med och bestämma om vad som ska berättas i podden. Trots allt så är det vi lyssnare som är författare till de flesta historier som läses i podden, vilket inger en känsla av samhörighet. Man blir som lyssnare inbjuden till att delta i podden, men kan lika väl avnjuta den på avstånd utan att beblanda sig med någon annan.

Har du aldrig lyssnat på Creepypodden? Då råder jag dig att göra det snarast. Plugga in hörlurarna i mobilen och sjunk in i en värld av skräck och fasa.