Costume play called Cosplay

På konvent som NärCon Vinter 2017 i Linköping så ser man många människor (Främst ungdomar) gå runt i konstiga och färgglada kläder. Detta är inte något nytt mode utan något som kallas cosplay. Det innebär att man klär ut sig som en karaktär från en specifik serie och beter sig som den karaktären. Det finns hundratals cosplayare på varje spel/popkultur/anime konvent där dessa cosplayare kan vara med i paneler och olika tävlingar.

Jag satt i bilen och åkte genom Linköpings stadskärna när jag ser ett gäng ungdomar klädda i färgglada kläder och många av dem var mycket lättklädda trots sen februari kylan. Jag ser ungdomarna gå in i en skolbyggnad och allt mer människor gå in och ut ur denna till synes normala byggnaden.

Utklädnader = Cosplay
Jag möter en ung person utanför dörrarna, Kai 19 år som är utklädd som en så kallad “highschool girl”.

”Många kommer ofta fram och undrar vad vi gör när vi är utklädda på dagar som inte är halloween, men vad vi gör kallas för cosplay. Ordet cosplay är en blandning av de engelska orden Costume och Play. När man cosplayar så klär man ut sig till en karaktär från till exempel en film och att man beter sig som den karaktären”

På frågan om varför så många människor klär ut sig på ett sådant här event svarar Kai att fansen till alla dessa serier och filmer vill visa sin uppskattning.

”Jag tror det handlar om att personen kan relatera till karaktären de cosplayar eller gillar serien som karaktären kommer ifrån och man vill visa sin uppskattning till detta som inte innefattar att köpa merch eller DVD:er.”

Vad räknas som cosplay?
Några minuter senare går vi in på konvent området det första man ser en lång korridor som går igenom hela lokalen och denna korridor var fylld av människor i alla åldrar, från hela skandinavien, många av dem är utklädda till alla möjliga karaktärer från alla möjliga medier. Här möter jag Lovisa 18 år.

Lovisa berättar om hur cosplay kan vara för många olika personer

Många säger att cosplay måste handla om hur ens cosplay ser ut och hur detaljerad och välgjord den är men jag personligen tycker det handlar om att ha roligt i din cosplay. Om du tycker om att göra detaljerade cosplay är det okej men det är också okej att bara slänga ihop något från garderoben. Man kan ha på sig peruker eller använda sitt riktiga hår eller ha på sig smink eller inte. Man gör sin cosplay på det sättet man kan och vill.

 

På frågan om vad man kan göra med sin cosplay förklarar Lovisa att det finns många saker man kan kan göra.

Många personer klär ut sig bara för att de tycker det är kul det finns många andra saker man kan göra i sin cosplay. Man kan delta i så kallade paneler där man klär ut sig som en karaktär och en publik frågar frågor och så ska man svara som karaktären skulle svarat. Detta är mycket populärt och många av mina kompisar är med i olika paneler.

 

Uppträdande klädd i cosplay

Några timmar senare går vi in i en gympasal där vi ser att många utklädda människor uppträder på en scen som ligger mitt i salen. Här möter vi Martina 18 år.

Martina förklarar för oss vad det är som händer på scenen.

Här på NärCon finns det massa tävlingar som man kan vara med i som cosplayare. Det stora fyra är Cosplay classic: novice, Cosplay classic: intermediate, Cosplay classic: Master och Cosplay sketch. Det krävs olika skicklighetsnivå för alla cosplay classic tävlingar men cosplay sketch kan alla som vill vara med.

 

 

 

 

 

 

På frågan om varför cosplay sketch inte kräver en skicklighetsnivå så svarar Martina att i cosplay sketch handlar det inte om skicklighet att göra sin cosplay utan att uppträda i sin cosplay.

I Cosplay sketch finns det så många olika sorters av uppträdande. Vissa använder sig av musik, vissa göra parodier av popkultur som karaktären, vissa använder sig av humour och vissa gör om scener från spelet/filmen/serien. Det är väldigt varierat men det finns inga gränser av vad du kan göra.

 

Efter en dag av cosplay, paneler, tävlingar och andra roligheter börjar vi, likt många andra, ta oss till våra hotellrum för en mycket förtjänad vila. Vi går genom Linköpings gator med leende på läpparna och cosplay i tankarna.

About the Author

Kristina Lindberg
Elev på Fria Läroverken Kalmar och har en mental ålder på 55 år gammal.