Att söka tröst hos ett djur

På bilden: Agnes Andersson

På bilden: Agnes Andersson

Vi har alla dagar då livet kommer i vägen. Stressen angående skolan eller jobbet tar över, det har hänt en kris i ens privatliv, eller så känner man sig helt enkelt bara nere. Vissa gånger vill man inte ta upp det med en familjemedlem, och vissa gånger kanske man inte har en vän att vända sig till. Ett husdjur kan vara en bra lösning på det. Det är statistiskt bevisat att sällskapsdjur hjälper både unga som gamla genom tuffa tider i livet, och forskare har visat att djuren är naturliga terapeuter.

Under hela min uppväxt har vi haft husdjur hemma – allt från fiskar och hamstrar till katter och kaniner. Att växa upp med djur i hemmet har många fördelar. Det har visats att barn som har djur mognar fortare än barn utan djur och de har ofta lättare att anpassa sig socialt och få kontakt med andra människor. Studier visar även att ungdomar som spenderar mycket tid med djur har bättre självförtroende och visar större socialt ansvar. Självklart varierar detta från fall till fall – bara för att man har husdjur behöver man inte ha bättre självförtroende och man kan ha hur bra självförtroende som helst utan att ha vuxit upp med husdjur. Men att ha djur runt sig påverkar barn och ungdomar, men även äldre personer positivt.

Känslan av ensamhet drabbar de flesta, inte minst ungdomar som går igenom en svår period. Man kan vara omringad av familjemedlemmar och vänner utan att se det för att man är så inlåst i sina egna tankar och känslor, och även fast de hör av sig och visar stöd så kan man känna sig som den ensammaste människan i världen. Jag tror mycket på att då ha ett litet djur som är ens egen att ta hand om. Både för att man har sällskap när man behöver det och för att djuret är beroende av ens uppmärksamhet och omtanke. Har man en hund måste man gå ut och gå med den, har man en kanin måste man mata den och rensa buren, och samma sak gäller för andra djur. Vissa tycker även att det underlättar att prata ut med djuren då de till skillnad från oss människor inte dömer, ignorerar eller ställer jobbiga frågor, och som ser tårarna som rinner nerför kinderna men inte bryr en på samma sätt en vän hade gjort. Sällskapsdjur hjälper människor att ta sig igenom svåra livskriser som skilsmässor eller svåra sjukdomar i familjen och kan vara någon man känner att man måste hålla sig kvar på fötterna för. Det kan vara just den punkten som hindrar oss från att ge upp i vissa situationer då de behöver sin ägare och ibland kan kännas som en nära vän.

DSC02099Att ha sällskapsdjur i hemmet gör mer än man kanske kan tro. Det är en säkerhetspunkt i livet som inte kan lämna för att man har begått ett enda litet misstag, någon att ta hand om och någon som kan distrahera dig från livets svåra stunder. Någon du kan krama om när ångesten tar över och någon som du kan vara glad som ledsen med. Jag älskar att komma hem till min lilla kanin som alltid verkar vänta på mig och som bara är min. För mig är det en viktig del, det är mitt ansvar att ta hand om honom och oavsett hur livet går så behöver jag inte vara rädd för att han kommer lämna mig. Istället för att bli utfrågad delar han min tystnad, ger världens gosigaste kramar och finns där hela dygnet. Även fast ett djur kanske bara dämpar din oro, ångest eller sorg för stunden så gör det skillnad. Och det behöver inte bara vara tunga grejer, det är ju någon att dela din lycka med också!