Att lyckas med YouTube

IMG_3271Att lyckas med YouTube är inte så lätt som folk tror. Vissa tror att det bara är att göra en kanal och sedan tuta och köra men riktigt så enkelt är det inte. Hur gör man då? 

Det första steget är att du ska komma på vad du ska göra. Ska du göra det med andra eller ensam? Ska du hålla dig till ett tema eller flera?

Jag är själv en så kallad “Gamer” vilket är det absolut största “Temat” inom YouTube. Om du ska lyckas med “Gaming” eller något annat tema inom YouTube så måste du lägga ner tid och pengar på det. Kvalitet är viktigt, filma inte Tv:n, lägg pengar på ett “Capture card” istället. Om du väljer att spela på datorn, spela spel som din dator klarar av, ingen vill sitta och kolla på en video i 5 FPS. Lägg också pengar på ett bra inspelningsprogram som Fraps samt ett bra redigeringsprogram.

Videobloggar och pranks
Ett annat tema är “Vlogging”. I videobloggar är det viktigt att ljudet är bra. Video går bra att filma med en standard-mobilkamera till att börja med. Lägg pengar på en bra mic och försök vara i ett ljudisolerat rum. Precis som med radio så får det inte vara tyst i mer än 5 sekunder. Jump cuts är vanligt inom vlogging, andvänd det.

“Prank-videos” (Också kallat YouTubes Cancer) är vanligt nu förtiden. Om detta är vad du vill göra, gör det originellt.

När du har fått ihop en publik gäller det att du satsar fullt på din kanal. Skapa spellistor, lägg upp en profilbild, gör egna minatyrbilder. YouTube ger dig tips på vad din kanal saknar.

Nätverk och upphovsrätt
En vacker dag kanske du får ett meddelande från ett “Kanalnätvärk” (Multi Channel Network/MCN). Det är helt enkelt ett nätvärk som har ett partnerskap med flera YouTube-Kanaler och du kan bli en av dem! När du är i ett MCN får du tillgång till vissa funktioner som livesändningar och att kunna tjäna pengar på dina videoklipp. Du kan också kontakta ett MCN och ansöka om ett partnerskap.

Upphovsrättslagen är viktig att förstå. Du kanske får en notis om att ditt videoklipp innehåller något som någon annan har gjort, det gör inget. Du kommer inte kunna tjäna pengar på videoklippet men inget annat händer. Men sen så kan du få en så kallad “Strike” från ägaren av materialet. Detta kan leda till att kanalen försvinner för alltid eller att du får en “prick” och blir av med vissa funktioner. Var säker på att det du använder i dina videoklipp inte ägs av någon annan.

En sak du måste komma ihåg är att du inte bara ska göra YouTube för pengarna, då kommer du aldrig lyckas. Du ska göra det för att du tycker det är kul. Kom också ihåg att YouTubers inte är miljonärer, kanske de allra största som PewDiePie eller Smosh, men du ska ha tur om du kan leva på det.