Att flytta hemifrån

Ossian Svensson, 20, flyttade hemifrån förra hösten. Men allt har inte varit en dans på rosor. Att ta hand om en helt egen yta är mer jobb än vad man tror.
– Det har varit ett äventyr utan dess like, säger han.

I en liten väl möblerad etta sitter Ossian framför sin dator och skrattar med sina polare. En högtalare ligger på bordet och spelar musik.
– Jag älskar att sitta och socialisera med mina vänner. Det är inte så ofta jag orkar nu på senaste tiden med mitt nya jobb och allt. Ossian jobbar just nu natt på Kärhs.
– Det blir lätt att man är orkeslös och bara vill sova just nu, men med rätt rutin kommer jag nog klara de kommande veckorna med glans.

På kvällen kommer hans flickvän med matkassarna i högsta hugg.

– Det är alltid kul när min flickvän kommer, jag vill ju finnas här för henne så som hon finns här för mig. Det blir ofta att vi lagar mat tillsammans och kollar serier efteråt. Ossian berättar även att det var svårt med handlingen i början.
– Jag gick några gånger om dagen till affären men det slutade med att jag gjorde av med mer pengar än jag tjänade. Nu får han den ekonomiska coachingen han behöver av sin mamma.

– Jag är henne evigt tacksam säger han med ett stort leende på läpparna. Planering har aldrig varit hans starka sida.
– När det var som risigast, när inget gick, hjälpte mamma mig med det svåraste. En budget sitter fast med tejp på hans kylskåp.   

Skrattandes säger han – Ja, det är min budget just nu, det känns skönt att veta vad jag ska göra med mina pengar, hur mycket som ska sparas och hur mycket jag kan lägga på till exempel underhållning.

Att träffas och ha tacokväll är alltid kul svarar han på frågan om vad han och hans kompisar gör när de träffas.
-Men det är även roligt att gå ut på krogen, ta några bärs och träffa lite nytt folk. Att skaffa vänner tycker han inte är svårt.
– Nej, men jag tror att jag har en viss aura runt mig. Folk tycker oftast att jag är skön att hänga med. Karisma har han i mängder, i affären småpratar han och skrattar med tanterna i kassan.

Men vänner kan ju inte alltid vara här och hänga. Ensamheten är ju oundviklig och det kan kännas jobbigt ibland.
– För någon månad sedan hade jag ju inget, jag var singel, pank och hade inget jobb att falla tillbaka på. Då kom mamma och systrami och hjälpte mig. Även fast det blir svårt ibland finns det alltid någon som kan hjälpa en. Det är mycket roligt som händer när man flyttar hemifrån.

About the Author