Åldersgräns på sociala medier

signa_yadayadaInom två år kommer det att vara färdig-snappat och färdig-twittrat för barn och ungdomar under 16 år, det har EU bestämt. EU har lagt fram en förordning om en 16års gräns för sociala medier som är bindande för alla EU-länder. Lagen kommer kunna regleras för enskilda länder så att gränsen sänks till 13 år. Vilket troligtvis kommer att bli fallet för Sverige. Beslutet är både hyllat och hårt kritiserat, men är det verkligen nödvändigt med en åldersgräns på sociala medier?

För några veckor sedan fick jag en vänförfrågan på Facebook, och jag blev förvånad när jag såg vem det var ifrån. Min 10åriga lillebror har alltså skaffat Facebook. Jag går igenom hans vänlista och påträffar våra föräldrar, släktingar, men även hans jämngamla kompisar. Hans sätt att använda sin Facebook på är förvisso väldigt oskyldigt. Det är många bilder på Lego-karaktärer och kattungen Morran som delas…

Men när jag själv är inne på min Facebooksida kan precis allt komma upp i mitt flöde. Mycket av det kan vara saker som 10åringar kanske inte ska exponeras för.

Rasism och djurplågeri
Folk delar främlingsfientliga videos och “tidningsartiklar” (läs; Fria Tider, Avpixlat, Exponerat osv…) som är vinklade på alla möjliga olika sätt, eller alla dessa bilder på djurplågeri, och för att inte tala om alla otroligt sexistiska texter, bilder, och kommentarer som cirkulerar. Dessa inlägg kan en 10åring som aldrig hört talas om begreppet “källkritik” inte sålla bort.

Men den stora frågan är, är det verkligen rätt metod att förbjuda barn från att vistas på sociala medier? Skulle det inte vara mer effektivt att istället fokusera på att utbilda barn i tid om sociala medier och hur man uppför sig och vad källkritik innebär?

Det är en lösning som jag tror på lång sikt skulle hjälpa mer än de restriktioner som nu håller på att införas. Sociala medier är en stor del av nästan allas vardag idag. Vi lever nästan våra liv mer på nätet än vad vi gör på riktigt. Därför måste vi kanske börja ta vårt ansvar och anpassa oss och våra nästkommande generationer istället för att sätta gränser som ändå kommer att överskridas.